eventuele overstap ...
 
Meldingen
Alles wissen

eventuele overstap naar SACD

23 Berichten
9 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,065 Bekeken
(@a-g-w-wijers)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 440
Topic starter  

SACD...... Super Audio Compact Disc........ iets wat me de laaste tijd steeds meer bezighoud. Nog nooit gehoord, maar wel veel (positieve) berichten over gelezen. Ik denk daarom steeds vaker om een groot deel van mijn verzameling te verkopen en hiervoor een SACD-speler te kopen, in combinatie met een voorversterker, eindversterker, 2 goede luidsprekers en 2 goede subwoofers. Mijn overweging komt o.a. voort uit het volgende:

Zelf zit/lig ik al enige tijd overhoop met o.a. mijn MFB-boxen. Ze klinken wel aardig maar het geluid is niet af, naar mijn mening. Vaak veel te schel als ik ze flink los heb staan (kan goed komen dat ik zelf iets verkeerd doe). Maar dan nog niet gesproken over die set 545 die hier al maanden stil staan (eentje heeft enkele maanden geleden een irritante brom erbij gekregen). Ook bewegen de woofers traagheidsloos op en neer als ik er een pittge bass naar toe stuur, dit niet het geval is bij de set zelfbouw Philips luidsprekers met een 30cm woofer. Hierdoor klinken de 545 veel minder strak en dreunen veel minder dan die zelfbouw. Alhoewel ik momenteel dus die zelfbouwboxen verkies boven die MFB545, wat dus naar mijn mening andersom had moeten zijn. Deze bass klinkt tegenover de MFB545 strak en direct. Iets wat me direct bij de aankoop van de MFB545 al opviel, dat dit dus niet het geval was. Maargoed, ik dacht, zal wel......

Met de 541 kan ik het wat beter vinden, maar daar luister ik dan ik het liefst naar als ik op de gang sta, klinken ze stukken beter dan in de kamer zelf -> bass aardig weg.

En dan de DSS930, die stuur ik alleen aan in combinatie met de DSS940, anders vind ik ze zelf echt niet klinken qua laag. De DSS940 is de engiste Philips-luidspreker die ik in bezit heb waar ik het momenteel aardig mee kan vinden. Maar ook schiet hier naar mijn mening de bass soms wat te kort. Alhoewel hierbij het totaalbeeld wel het beste is.

En dan heb ik nog helemaal niet gesproken over mijn set FB821, 2 in nieuwstaat verkerende luidsprekers, maar sinds ze in mijn bezit zijn nog maar 2 dagen naar geluisterd. Net als de DSS930 (waar ze ook mee overeen moesten komen volgens Philips) veel te weinig bass. Alhoewel het mid en hoog hiervan stukken lekkerder klinkt dan die van mijn MFB's.

Ook mijn set DRC 9436, niet verkeerd, maar ook niet alles. Dan heb ik ook nog een set 426, ooit gekocht in een opwelling, even aangesloten en verder ook nooit meer wat mee gedaan. Zelfde geldt voor een set 423, superstaat maar nooit aangesloten gehad. En niet te vergeten mijn set DRC 9416, smetteloze staat gekocht, alleen bleek achteraf dat de randen verteerd waren, dus misschien net een uur naar kunnen luisteren en tot op heden geen andere woofers voor gevonden. Oja, bijna vergeten, een klein jaar geleden ook een set 544 gekocht, hiervan werkt tot op de dag van vandaag nog steeds 1 woofer niet.

Zucht... des te langer het hier allemaal op mijn kamer staat en niet werkt, des te meer ik me erover opnaai. Ik baal er echt van, vooral dat die 545 me zo tegenvallen. Veel moeite voor gedaan om eraan te komen en dan krijg je dit......

Laat overigens ook 1 ding duidelijk zijn... Philips staat bij mij hoog in het vaandel, maar echt genieten van muziek ook. En dat heb ik tot op heden nog niet echt super kunnen doen (alhoewel een DVD-speler aangesloten op de DSS940 vrij lekker klinkt). Ik heb bijna alles aan gedaan om een zo goed mogelijk geluid uit de luidspekers te laten komen, maar telkens ontbreekt er wel iets of klinkt het niet zoals ik het graag zou willen horen.

Maar ook de commando's van hogere hand over mijn verzameling op mijn kamer spelen een rol...... het is ook vrij veel en veel heb ik nog nooit langer dan een week gebruikt. Dus..., je moet dan wat. En het begint me zelf ook steeds meer en meer te frustreren. Dus de kans is groot dat ik binnenkort wat in de verkoop ga gooien.

Maargoed, genoeg over mijn frustraties die ik helaas momenteel heb... SACD.

-Iemand hier die er al wel persoonlijke ervaringen mee heeft?
-Iemand die me kan vertellen wat de Bitstream-techniek nu precies te maken heeft met SACD -> de DSD methode?

Ik hoor het graag!

Met vriendelijke groet,

Ton Wijers


   
Citeren
(@andre)
Lid Moderator
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Ton,

Ik deel deels je mening, misschien ken je deze site:

Hier staat eea beschreven over hifi en ook de sacd.

Voorwat betreft je ervaring met philips speakers, misschien is het leuk om eens een keer af te spreken bijvoorbeeld bij ons in krimpen of thuis. Dat met je 545 is niet terecht. Een goede set 545 is wel degelijk in orde. Waarschijnlijk heb je te maken met een defect of gewoon "versleten" speakers. Veel zijn gebruikt als disco speaker....

Sterkte met je keus

-dRe

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@basemaster)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 226
 

Jaja ik ken dat.

Altijd maar dat gepraat over de apparatuur.... er zijn in dit verband ook andere belangrijke dingen.

Als ik mij goed herinner Ton, was jij het die fotoos plaatste waarin was te zien dat aan de plaatsing van de boxen geen aandacht was besteed. Pal tegen de muur geplaatste speakers etc.

Klopt dit?

Ook de akoestiek in de ruimte is essentieel. Heb je wel eens geexperimenteerd met extra gordijnen en noppenschuim etc.??? Zo niet dan zou ik daar eens wat aandacht aan besteden. Niet dat je meteen moet beginnen met noppenschuim te plakken, maar denk er eens over na. Een kale ruime galmt net ff te hard. Een geheel gedempte ruimte is ook weer niet goed. Daartussenin zit ergens een punt waar het geluid lekker loskomt.
Als je geen goed getunede ruimte hebt dan wordt het niks, ook niet met hele dure apparatuur.

Ik bedoel maar te zeggen, de apparatuur is vers 1, de plaatsing en de akoestiek is vers 2. Beide verdienen de volle aandacht. Anders wordt het niks. Ook niet met SACD.

Dus geef nu maar niet de speakers de schuld en ga eerst de ruimte zelf eens in orde maken. Mijn filosofie is dat de speakers voorrang hebben bij het inrichten van een kamer, dus niks geen concessies op dat vlak. First things first.

Overigens heb ik sinds kort geen MFBs meer in gebruik, alleen nog maar een set DSS930... Als je twijfelt over de kwaliteit van de DSS930 moet je maar eens langskomen.

Ook een goeie tip is om niet altijd maar de aandacht te vestigen op de basweergave. Een mooi klankbeeld met een goeie stereo plaatsing is op zn minst net zo belangrijk.

Een andere tip is wat mij betreft om niet meerdere speaker paren in 1 ruimte te zetten. Zit je konstant te schakelen tussen de speakers. Dat geeft alleen maar onrust, en omdat beide sets waarschijnlijk zo hun sterke kanten hebben word je pissig. Je denkt dat je niet 1 goede set speakers hebt.


   
BeantwoordenCiteren
(@a-g-w-wijers)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 440
Topic starter  

Beste Martin,

"Altijd maar dat gepraat over de apparatuur.... er zijn in dit verband ook andere belangrijke dingen."

Dat klopt, maar een luidspreker klinkt of hij klinkt niet. Het is toch niet de bedoeling om de hele kamer naar de wensen van een luidspreker in te gaan richten. Kijk, iets toevoegen/veranderen om de luidsprekers beter tot hun recht te laten komen, oke, maar geen hele ........

"Als ik mij goed herinner Ton, was jij het die fotoos plaatste waarin was te zien dat aan de plaatsing van de boxen geen aandacht was besteed. Pal tegen de muur geplaatste speakers etc."

Dat klopt, maar voordat ze in de kast kwamen te staan hebben ze enkele weken onder in de woonkamer gestaan. Hier heb ik zowel met de DSS930 als de DSS940 geschoven om ze zo goed mogelijk over te laten komen. De DSS940 sprak me direct aan, dit was niet het geval van de DSS930, had er meer van verwacht. Maar dit alles heeft te maken met smaak, en smaken verschillen.

"Ook een goeie tip is om niet altijd maar de aandacht te vestigen op de basweergave. Een mooi klankbeeld met een goeie stereo plaatsing is op zn minst net zo belangrijk."

Daar ben ik me al langer van bewust, daarom luister ik momenteel ook naar een set DSS940 en niet naar een MFB. Qua bass, mid en hoog verzorgt de DSS940 voor mijn oren het beste totaalbeeld. Ben je zelf trouwens in het bezit van een set DSS940 of heb je alleen een set DSS930 tot je beschikking?

Met vriendelijke groet,

Ton Wijers


   
BeantwoordenCiteren
(@mart74)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 234
 

Hallo Ton

Als je over SACD denkt dan zou ik er ook direct een 5.1 opstelling van maken want de meeste SACD's zijn meerkanaals. Eigenlijk zijn DSS speakers (alleen PCM) en MFB's (te ouderwets) niet geschikt voor een goede SACD weergave. Ik zou je dan adviseren om over te gaan naar een nieuw passief 5.1 luidsprekers set. Hier in Roermond is een mooie zaak waar dit beluisterd kan worden.
Ik wil trouwens helemaal niet de DSS'en en de MFB's afkraken want ik heb er zelf ook veel van en ben daar zeer tevreden over maar ik denk dat je voor een goede multichannel SACD weergave over moet stappen naar andere luidsprekers.

Groeten Martijn Vergoossen


   
BeantwoordenCiteren
(@a-g-w-wijers)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 440
Topic starter  

Beste Martijn,

Ik zat inderdaad ook aan andere luidsprekers te denken, maar niet direct aan een 5.1 opstelling. Muziek is voor mij 2 kanaals en niet 5.1, zelf zal ik voornamelijk gaan luisteren naar albums uit de jaren '70 die dus gewoon stereo zijn opgenomen. Overigens heb ik momenteel ook niet de ruimte om 5 luidsprekers goed op te kunnen stellen. De zaak in Roermond betreft zeker Poulissen Audio Video Center, ofniet....

Zelf zit ik al enige tijd rond te snuffelen over wat ik dan aan zou willen gaan schaffen. Daarbij kom ik voorlopig uit bij een set Tannoy Sensys DC1 en 2 stuks REL. Als SACD-speler de Philips DVD963SA gemodificeerd door Van Medevoort. Alleen wat als (voor)versterker ben ik nog niet echt over uit... dus advies is welkom...

Tannoy Sensys DC1

REL Q150e

Philips DVD963SA gemodificeerd door Van Medevoort

Hoor graag jullie mening(en) hierover!

Met vriendelijke groet,

Ton Wijers


   
BeantwoordenCiteren
(@basemaster)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 226
 

"Dat klopt, maar een luidspreker klinkt of hij klinkt niet. Het is toch niet de bedoeling om de hele kamer naar de wensen van een luidspreker in te gaan richten. Kijk, iets toevoegen/veranderen om de luidsprekers beter tot hun recht te laten komen, oke, maar geen hele ........"

Geheel korrekt. Hou wel in de gaten dat een speaker slechts zo goed klinkt als de akoestiek toelaat. Een potentieel goeie speaker in de verkeerde ruimte zal een slecht resultaat geven. Van tevoren is nauwelijks in te schatten hoe een bepaalde speaker bij jou thuis zal klinken. Het kan vriezen of het kan dooien.

Algemene richtlijnen voor de zoektocht naar goede speakers (wat mij betreft) zijn:

1. Als een speaker in het geheel niet naar wens klinkt dan verkoop je hem weer. Geen pardon, ook al heb je een hele dure set van 10.000 Euro en het klinkt niet, dan weg ermee. Kan gebeuren.
2. Als een speaker vrij goed klinkt maar je hebt nog wat te klagen dan neem je de akoestiek van de ruimte onder handen
3. De aansturing van de speakers is minder kritisch, dwz de versterker of CD speler is niet heel erg van invloed op het uiteindelijk klankbeeld.
4. SACD schaf je pas aan als je een goed klinkende audioset hebt. De SACD speler is de slagroom op de taart. De SACD speler is niet bepalend voor het klankkarakter, maar kan wel een verrijking bieden t.o.v. een CD speler.
5. De ideale speaker bestaat niet. Elke speaker klinkt weer anders. Een luistertest in een audiozaak zegt niet alles. Thuis klinkt dezelfde speaker weer anders.
6. Het belangrijkste van een goede audio set is de detail weergave en de stereo imaging. Zodra het stereo image van een audioset in orde is dan zijn eventuele klachten over andere zaken zoals basweergave van minder belang.
7. Je zult bereid moeten zijn om een paar keer te wisselen van speakers als het resultaat je niet meteen 100% aanstaat.
8. Stel speakers altijd plm 1 meter verwijderd van muren op. Lukt dat niet zorg dan in in ieder geval dat de speakers niet pal tegen de muur staan.
9. Zorg dat de middentoners ongeveer op oorhoogte zijn. Gebruik standaards waar nodig. Plaats speakers niet in een kast en dat soort gekkigheid.

Succes. En prettige feestdagen.


   
BeantwoordenCiteren
(@mart74)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 234
 

Hallo Ton

Ik bedoel die zaak in Roermond inderdaad. Ik zou daar echt eens een afspraak maken om eens te gaan luisteren want luidsprekers zijn heel persoonlijk, neem eventueel eigen cd's mee. Als bepaalde luidsprekers je met je eigen cd's bevallen kan SACD eigenlijk alleen maar beter worden. De 963 van Philips is niet meer in het programma of je moet hem ergens overjarig tegenkomen. Het is een zeer goed geteste speler maar helaas waren er vaak problemen mee. Philips heeft ook geen opvolger meer voor dit model. Ik zou eens aan de betere Denon DVD spelers denken. Bijvorbeeld de 2910, deze is zeer goed getest.

Groeten Martijn


   
BeantwoordenCiteren
(@a-g-w-wijers)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 440
Topic starter  

Beste Martijn,

Ik kan er inderdaad voor de aardigheid eens een keer heengaan. Maar een echte keuze zal ik daar niet gaan en niet kunnen maken. Zelf ben ik altijd van mening geweest dat je 2dehands iets beters kunt kopen voor een bepaald bedrag dan nieuw. En kiezen, ik vind het zo verdomde moeilijk. Vooral als er bijna geen verschil tussen zit en je zelf dan wel de beste ervan wilt hebben. Daarom overigens ook mijn keuze voor de Philips DVD963SA met modificaties van Van Medevoort, om toch een beetje mijn merk trouw te blijven!

Met vriendelijke groet,

Ton Wijers


   
BeantwoordenCiteren
(@ernst)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 660
 

Hoi Ton

ik heb zeer goede ervaringen met de SACD van Marantz en Sony..

klinken zeer goed in het stereo gebied...

na veel wikken en wegen heb ik toch de SACD (QS serie) van Sony aangeschaft.
Zeer prettige machine!! alle denkbare uitgangen aanwezig.
Tuurlijk zijn er betere te krijgen maar je moet ook rekining houden met
het prijs / kwaliteit plaatje!! ik heb hem 2e hands voor onder de 200
euro in nieuwstaat aangedschaft, kan je dus geen buil aan vallen!
Als DVD speler presteert ie ook perfect..

Kortom, als je een SACD speler wilt aanschaffen, probeer alles uit
en kijk toch naar de prijs / kwaliteit verhouding, voor nog geen 200 euro heb ik toch een mooi apparaat!! (helaas geen Flips, maar ja, Marantz was veel te duur!)
En nu op de DSS940 klinkt de SACD echt wel goed hoor!!!!!!!

Ernst


   
BeantwoordenCiteren
(@a-g-w-wijers)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 440
Topic starter  

Beste Ernst,

"En nu op de DSS940 klinkt de SACD echt wel goed hoor!!!!!!!"

Dat is dus het hele probleem wat ik dan dus heb/zie.... DSS940 is PCM, SACD is DSD. Dus dan wordt het signaal toch nog omgezet naar een PCM signaal -> "kwaliteitsverlies", ook al is dit misschien wel bijna niet merkbaar/hoorbaar. Maar het is hetzelfde als gebruik van betere kabels tussen je apparatuur. Dus....

Met vriendelijke groet,

Ton Wijers


   
BeantwoordenCiteren
(@ernst)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 660
 

ik begrijp je probleem, maar de verschillen zijn marginaal en niemand heeft het ultieme gehoor!!
dat SACD tot een Khz van een 100.000 doorloopt, hoor je toch niet..

Ik dacht zelf dat SACD hoofdzakelijk bedoeld was voor een meerkanaals belevenis... je zit als het ware midden in de muziek...

dus... puur stereo is ,dacht ik, niet de grondslag van SACD....

Ernst


   
BeantwoordenCiteren
(@a-g-w-wijers)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 440
Topic starter  

Beste Ernst,

Enkele beredeneringen/belichtingen waarom SACD wèl de grondslag/basis is voor stereo:

De naam:
SACD, hadden ze het ook wel SADVD kunnen noemen,

Het patent:
de inkomsten voor Philips en Sony hielden op betreffende de patentinkomsten van de CD, immers de 20 jaar zijn verlopen, dus de tijd rijp voor nieuwe inkomstenbronnen, vervangende;

Hybride functie:
waarom zou je de mogelijkheid inbouwen om ook op CD spelers af te latenspelen, als het om het meerkanaalsgeluid gaat. En waarom zouden ze dan een 2-kanaals spoor toevoegen aan een SACD als het toch zou draaien om het meerkanaalsgeluid.

Concurrentie:
waarom zouden ze de concurrentie aangaan met hun eigen Blu-ray disk, en de concurrentie met DTS en DD.

"ik begrijp je probleem, maar de verschillen zijn marginaal en niemand heeft het ultieme gehoor!!
dat SACD tot een Khz van een 100.000 doorloopt, hoor je toch niet.."

Maar door de PCM techniek gaat er o.a. een deel van de diepte van het geluid verloren. Het is niet meer puur, zelfde als gewoon bier en festival-bier. Mijn kiest toch ook een echte pure pils boven een glaasje festivalbier. Het verschil is niet groot in smaak, mocht je niet vaak een biertje drinken, maar drink je wel redelijk vaak bier, dan smaakt ie niet. Je bent immers beter gewend. Zelfde geldt ook voor CD vs SACD. CD kun je vergelijken met festivalbier en SACD met een echte pure pils.....

Met vriendelijke groet,

Ton Wijers


   
BeantwoordenCiteren
(@ernst)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 660
 

optie:

"leen" van een kennis een sacd en bepaal zelf!!

vergelijk hem met een goede cd-speler en kom tot je conclusie...

bevalt hij, schaf je er een aan zo niet..... geen man overboord!!

Mijn DTS receiver van Marantz heeft een aparte 5.1 ingang en de SACD
een 5.1 uitgang, dus die sluit ik opelkaar aan. voor het geluid..

Een mooie SACD klinkt zeer mooi met een 5.1 opstelling, in stereo klinkt ie ook geweldig.

En de meeste SACD spelers zijn ook een dvd speler van goede kwaliteit, sla je 2 vliegen in 1 klap...

Ernst


   
BeantwoordenCiteren
(@a-g-w-wijers)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 440
Topic starter  

Vandaag was het dan zo ver, mijn eerste echte volledige kennismaking met SACD... in 1 woord geweldig!!! Wat een verschil!!!

Nadat ik thuis ben gekomen, direct nog een cd-speler op de reciever aangesloten SACD in de SACD-speler, CD in de CD-speler beide op play gedrukt en switch maar. Het betrof overigens het nummer Africa van Toto...
Het nummer van de SACD klinkt veel voller, opener en zuiverder. Het komt helemaal los van de set... de CD klinkt tegenover de SACD een stuk doffer en veel meer gesloten.

Nu weet ik 1 ding zeker, ook voor mijn kamer ga ik op zoek naar een complete SACD set!!!

Met vriendelijke groet,

Ton Wijers


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 1 / 2
Deel: