Nieuwe Laklaag 22AH587 - door Ruud

 

 

 

 - MFB Speakers voorzien van een nieuwe laklaag - model 22AH587 -

 

 

 

Gebruikte materialen:

Schuurpapier korrel 240 met schuurplankje.
MDF vulmiddel Alabastine.
Zijdeglans lak, waterverdunbaar. Gamma ST-051
Lakroller 10cm en lekbakje.
Thinner voor ontvetten.
Afplaktape 38mm Gamma.

 

 

Voorbewerkingen:

Afplakken randen v/h frontpaneel met brede tape. Let op dat het randje tussen de kast en de aluminium lijst ook afgeplakt is, evt. met nagel aandrukken. Logo en tekst apart afplakken met een strookje papier om deze bij het verwijderen van de afplakband niet te beschadigen. Schuren, doe dit zodanig dat de nerfstructuur van het fineer net zichtbaar wordt in lichte kleur. Gebruik een schuurplankje en let op de afrondingen/hoeken, niet te diep schuren. Vul oneffenheden/beschadigingen en of gaten op met MDF vulmiddel en laat het geheel een uur drogen. Schuur dan de opgevulde plekken mooi vlak. Telkens voelen met vingertoppen zodat er geen oneffenheden meer voelbaar zijn. Maak de kast nu goed stofvrij. Met een katoenen lap, matig besprenkeld met Thinner, alle geschuurde delen ontvetten. De oude laklaag slaat nu dof uit. Kleur de gevulde/bijgewerkte vlakken met een Edding 3000 viltstift zwart om de verdunde laklaag goed te laten dekken.

 

 

Afwerken:

Verdun een afgepaste hoeveelheid lak met water zodanig dat deze makkelijk druipt maar net niet stroperig meer is. Goed roeren is belangrijk voor water verdunbare lak.
Doop de lakroller geheel onder en rol deze goed uit in het lekbakje, flink drukken tijdens rolbeweging. Rol als laatste een keer de afgeronde top v/d roller uit. Lak nu een kant v/d kast door eerst in de lengterichting te rollen, dan in breedterichting zodat het gehele vlak gerold is. Herhaal dit voor alle vlakken. Werk nu de laklaag rondom af door met een relatief droge roller, dus niet in lak gedoopt, alleen in de lengterichting te rollen. Let op dat er geen sporen v/h rollen achterblijven. Nooit meer dan één laklaag aanbrengen anders gaat de nerfstructuur verloren. Gemorste lak kan met een vochtige doek makkelijk verwijderd worden. Laat de kast een paar uur drogen. Verwijder nu de afplaktape en poets de lijsten eventueel schoon met een vochtige poetsdoek.

 

 

 

Resultaat:

Het resultaat zal verbluffend zijn. De structuur en kleur wijken nauwelijks af van het origineel. Het droogproces van water verdunbare lakken verloopt afwijkend. Het ziet er allemaal vlekkerig uit maar als de lak echt gedroogd is ziet het geheel er mooi monogaam uit. Na 24 uur is de lak geheel uitgewerkt en kan de box geplaatst worden.