servicedoc 532 fout...
 
Meldingen
Alles wissen

servicedoc 532 fouten??

15 Berichten
5 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
750 Bekeken
(@johanv)
Active Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 13
Topic starter  

Ik heb destijds via Andre de pdf-file van de doc gekregen.
Dat heeft mij goed geholpen om de 532-boxen te repareren.
Zapper heeft me geholpen aan een leverancier voor de darlingtons.

Aangezien ze PL00 zijn ben ik bezig een upgrade naar PL14 te maken.
Ik ben al aardig op weg een 532-specialist te worden.
De meeste wijzigingen zitten er al in, maar ik loop tegen een paar vraagtekens aan:
Bij PL01 staat R642 wordt 6,8K i.pv. 12 K. Er zit nog 12K in en alle schema's en andere updates vermelden 12K. Wat is juist?
Bij PL14 wordt in serie met deze 12K (R641) 1K5 (Rd) toegevoegd met een elco 10uF (Ce) naar aarde op knpt R641-Rd. Ik veronderstel dat ie op knpt Rd-R642 moet zitten, net als bij de 544.
PL07: C539 van 2,7 nF wordt gew in 5,6 nF. Op het schema zit C539 in serie met een R67? (einde scan), maar "wordt tevens niet meer parallel aan R671 aangesloten, maar aan C van TS439" . Dat klopt dus niet met het schema. Over R671 zit C538 van 47pF, en die wordt in PL12 afgevoerd. Hoe moet het wel?
Hoe zit het met R694 en C552? (tweeter) staan op schema, maar niet op de tekening en zit er bij mij niet in.
Verder is in de servicemededeling i.p.v. TS450 steeds TS453 vermeld.
Op de bedradingstekening zijn C519 en 548 verwisseld. Zijn er nog meer foutjes bekend?

alvast bedankt


   
Citeren
(@andre)
Lid Moderator
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Hoi Johan,

Mooi dat je het goed loopt met het servicen, zeker de 532 is niet een van de makkelijkste hoe gek het ook klinkt.

Ik heb hier voor je uitsluitsel: de PL updates 1 t/m 14

Via deze link: http://www.mfbfreaks.nl/pdf/mfb/532/Update532.pdf

Succes met de upgrades!

AndrΓ©


   
BeantwoordenCiteren
(@johanv)
Active Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 13
Topic starter  

Andre bedankt voor je snelle reactie. Alleen deze file had ik al, en dekt veel af t/m PL14, maar juist de beschreven vragen kan ik hiermee niet eenduidig oplossen.

Er is vast wel iemand anders al eens tot over zijn oren in alle 532 wijzigingen is gedoken.


   
BeantwoordenCiteren
(@josbourne)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 40
 

Hmmm... Nog steeds niemand, ik zat eigenlijk ook te wachten..

Als je er nog niet uit bent kijk ik even in de versterker. Ik heb pl-14 dus dat moet geen probleem zijn.. Paar gedetailleerde fotootjes erbij..

..Als je er nog niet uit bent dus hΓ© πŸ˜‰ Ik schroef ze zo min mogelijk open, ik heb al eerder door 'normaal' gebruik zulke schroefgaatjes dolgedraaid..

Meer bekende fout: mid/hoog filter is een aanfluiting. Ik denk volgende week impedantiemetingen te gaan doen aan de speakers mbv het programma Speaker Workshop en ik denk met iets beters te kunnen komen..


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Hi Jos,
Pas daar mee op. Die filters in de mfb boxen lijken "een aanfluiting" maar kijk eens goed naar de terugkoppeling van de hoogtrap.

Dat passief filter kan zo simpel, omdat er al een flink stuk voorwerk gedaan wordt in het aktieve gedeelte. ten eerste de 3e orde filtering (bij de 532, bij de 544 is dat 2e orde) en dan nog een grapje in de terugkoppeling, puur om de tweeter wat te temmen.

Uiteraard als jij filters kan berekenen met een programma is dat prima, maar pas wel op, die software is wrs alleen bedoeld voor puur passieve speakers.

Als je je echt wil vastbijten ga dan eens rekenen aan de 541. Dat is pas een wonder.. πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
(@josbourne)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 40
 

Hoi Zapper,

Zou je iets meer over die terugkoppeling kunnen vertellen?

Natuurlijk wordt er in het actieve gedeelte gefilterd, maar na de koppel-elco zit je toch met een frequentiegebied van 500 tot hoger en heb je een tweeweg filter nodig (vraagteken?:))

Ik neem aan dat je het hebt over de combinatie van S481 met R692? Die laatste onderdelen waren inderdaad een raadsel voor me. Ik heb vorige week geleerd dat de RC combi parallel aan de signaalweg bijdraagt aan de stabiliteit van de eindversterker, in het artikel kwam na die RC combi gelijk de koppel-elco.

Toch kan ik niet geloven dat het filter optimaal is, zeker niet in PL14, gek genoeg. In de PL's wordt al snel het zobel netwerk weggelaten; dit zorgt er voor dat het filter zich niet optimaal gedraagt. Daarnaast droeg de zobel bij aan de stabiliteit van de mid/hoog eindversterker.

Bovendien, wat ik ook vreemd vind is dat de condensatoren dezelfde waarden hebben als die in de passieveling waar ik vorige week aan werkte. Elke speaker is uniek.

Anyway.. Wat is jouw achtergrond in deze techniek eigenlijk? Ik zou het heel graag horen als je wat goede theorie kunt laten zien, websites of eigen werk?

Thanks in elk geval!


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Hi,
Nee ik bedoel C539/R675/R676/R679

Daar heb ik ooit eens mee zitten spelen toen ik een andere tweeter in de 532 heb gezet.
Zie deze:
http://forum.mfbfreaks.nl/viewtopic.php?t=1714

Overigens was het midden wat weinig op den duur, maar die mid/hoogtrap is toen weggezakt bij die speakers, daarna heb ik ze aan de kant gezet.
Na mijn wijzigingen vond ik ze ipv nogal fanatiek midden tamelijk "engels" klinken. Dat kon ik bijregelen maar dan werd het niet mooi. Later kon ik het niet meer bijregelen omdat die trap inzakte. Ouwe meuk inmiddels die 532 πŸ˜‰

Je moet niet meteen die wijzigingen gaan doen, zeker niet met de originele tweeter, maar het geeft wel aan aan welke knoppen je kunt draaien. Een keer meten over de units met een toongenerator geeft je ook al inzicht in wat die trap doet.

Mijn achtergrond is eletrotechniek/elektronika op MBO nivo, en het meeste van dit soort grapjes heb ik vanuit hobby geleerd.
Een beetje aan RC filters dat is niet zo moeilijk, tot je een hele combinatie van die dingen tegenkomt πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
(@johanv)
Active Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 13
Topic starter  

Ik zie dat mijn posting een beetje wegglijdt.
Ik heb inmiddels de boxen weer goed spelend met de wijzigingen zoals ik al heb beschreven. Daarnaast heb ik nog wat foutjes in de wijziging-documentatie ontdekt.
Mischien moeten we voor iedere boxfamilie een soort logboekje aanleggen met dit soort fouten en opmerkingen.

Ik ben na een paar uur spelen nog tegen een hele slecht elco aangelopen, die de hele laagversterker om zeep hielp.
Ik vond toen ook een posting van iemand die alle kleine elco's zondermeer heeft vervangen.
Dat heb ik ook gedaan en vastgesteld met een impedantie-meetbrug dat ca de helft van de uitgebouwde elco's minder goed tot echt slecht waren, dus veel lekstroom en soms maar 10% v d capaciteit over. Uitschieters waren die van 4 en 6Volt.
Ik heb er vrijwel overal 63V exemplaren ingezet.
Dus heb je een wat oudere box: voor een paar Euro's een effectieve makeover voor je box, en laat die filters maar even zitten.
Kunnen ze weer 30 jaar mee. πŸ˜€

Die "kleine elco problemen" zul je zeer waarschijnlijk ook tegenkomen in de andere types boxen. ❗ ❗


   
BeantwoordenCiteren
(@m0vieman)
Noble Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1037
 

Hoi,

Was ik dat misschien met die elco-tik? πŸ˜†

Een doos elco's kost echt niks dus ik zeg altijd: meteen goed en alles eruit. Gemiddede Darlintons kosten tussen de 1 en 3 euro per stuk, standaard opamps en dat soort spul krijg je haast voor niks, dus waar hebben we het over...

MAAR... Ik heb nu een ding hier staan met hele aparte onderdelen, axiaal bipolaire elco's voor 100 en 150 Volt met van die waardes die je nergens krijgt, ik noem o.a. 250Β΅F en 500Β΅F. Het is een Amerikaanse versterker die slechts met 182V= gevoed wordt. De voedingselco's zijn 7.500Β΅F, nog nooit gezien zo'n rare waardes... Dan maken we er gewoon 8000 van, een 3300 en een 4700 parallel en zie daar het werkt! Overigens die dingen zijn wel behoorlijk prijzig. Waar kom je een 25A Graetz-schakeling tegen? Asociaal overbemeten dat apparaat maar wel een ruig ding! Ik geloof dat de trafo alleen al 20Kg weegt en dan te bedenken dat-ie maar ca. 800Watt (primair) levert.

Groetjes. πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
(@josbourne)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 40
 

Waar kom je een 25A Graetz-schakeling tegen?

In die versterker van jou? 25A? Je krijgt binnenkort vast een stel dienders over de vloer die heel zeker denken te weten dat er iets verbouwd wordt..

Anyway, die elco's kosten niks.. Mag ik weten waar jij ze haalt, nog tips voor leuke assortimenten van behoorlijke kwaliteit?


   
BeantwoordenCiteren
(@m0vieman)
Noble Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1037
 

Hoi,

Die bak levert 2x200 ECHTE Watts dus geen MediaMarkt Watt LOL vandaar ook die asociale voeding!

Ik gebruik Vishay elco's en alleen in uitzonderlijke gevallen wordt het een ander merk... Ik heb van die goedkope zooi in de DSS-en gehad, NOOIT meer! Ik betaal liever het dubbele of drievoudige voor een condensator dan weet ik tenminste dat ik goed spul heb. WIMA is ook zo'n merk, peperduur maar niet kapot te krijgen... Als je van een component durft te beweren dat er geen beperkte levensduur aan vast hangt nou dan mag je toch wel stellen dat het goed is hΓ¨... Zou Philips zich eens een voorbeeld aan moeten nemen, nietwaar... Maar ja, als je de LCD's bij LG laat produceren dan vraag je om problemen. Hoeveel man hadden ze op straat gezet, 2.500? Nokia schopt er meteen 4.000 op straat in Duitsland dus dat merk wordt ook geboycot. Er kunnen er nog heel veel bij, AH staat bij mij ook op de zwarte lijst LOL. Sorry moest weer ff! πŸ˜€

Groetjes. πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
(@josbourne)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 40
 

Vishay en WIMA ben ik inderdaad al eens tegengekomen in testrapportages enzo.. Waar bestel of haal jij ze? Of zit je zelf in de business en kom je er via je werk aan? De laatste tijd met klussen kom ik er achter dat je van elco's nooit genoeg kunt hebben; heb je het ene probleem opgelost, wijst het volgende probleem naar een elco die ik dan moet bestellen of halen in dordrecht, duurt respectievelijk 3 dagen of 3 uur om heen en weer te gaan πŸ˜•


   
BeantwoordenCiteren
(@m0vieman)
Noble Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1037
 

Hoi,

Dat spul kun je toch on line bestellen in de webshop hierzo of desnoods bij *hoest* Conrad *hoest*. Sorry Herman, ik weet dat ik geen reclame mag maken. 😳

Groetjes. πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

@m0vieman wrote:

*hoest* *hoest*.

Gezondheid!!! 8)


   
BeantwoordenCiteren
(@josbourne)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 40
 

@johanv wrote:

Ik heb er vrijwel overal 63V exemplaren ingezet.

Dat was ik eerst dus ook van plan, tot ik hoorde dat elco's met een te hoge waarde geen extra veiligheid opleveren. Aan mij werd namelijk juist verteld dat te grote elco-voltages er voor zorgen dat diezelfde elco's hun eigen capaciteit inperken. Gewoon de originele waarden nemen dus.

Grt. Jos.


   
BeantwoordenCiteren
Deel: