Extra preamp functi...
 
Meldingen
Alles wissen

Extra preamp functionaliteit: spatial stereo

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
593 Bekeken
(@roland79)
Estimable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 129
Topic starter  

Sommige CD's bevatten nummers die opgenomen zijn in spatial stereo. Dus niet: links en rechts als kanaal, maar center en surround. Dit laatste heet spatial stereo.
Kenmerk van deze opnamen is meestal dat het linker kanaal (maar volgens mij soms ook het rechterkanaal) het stemgeluid en de zuivere orkestband bevat en dat het andere kanaal de galm en nog een aantal andere instrumenten (meestal de tweede stem of de tegenmelodie) bevat.

Met een set opamps moet het mogelijk zijn om som en verschil signaal te maken en dit soort opnames terug te mixen naar normaal stereo. Via een schakelaar kan je dan kiezen tussen normaal stereo (directe signaal weg) en spatial stereo (L+R en L-R). Aangezien dit inderdaad voorkomt op CD's lijkt me een schakelaar om dit te corrigeren een nuttige toevoeging voor een preamp.

Vraag nummer 1 is of iemand hier toevallig weet of er een standaard is in het mixen van spatial stereo. Dus op het linkerkanaal altijd de center geluiden en rechts de reflecties, evt aangevuld met de tweede stem (zeg maar het surroundkanaal). Bijvoorbeeld vanwege backwards compatibiliteit met mono. (Of dat ik beter een knop kan maken die twee spatial stereo conversion standen heeft en 1 neutrale.)?

Vraag nummer 2 gaat om het volgende:
Met de dubbele hoeveelheid opamps zou je normaal stereo eerst kunnen mixen naar een center kanaal: L + R en de spatial/surround/ uit fase informatie: L - R. Vervolgens zou je met een potmeter de verhouding van beide componenten aan kunnen passen en weer terugmixen naar stereo (omgekeerde bewerking). Door aan de potmeter te draaien kun je dan de diepte van het stereobeeld aanpassen (Bij een goede stereo opname), zodat het optimaal klinkt in de luisterruimte. Heeft iemand luister ervaringen met zo'n knop? Zo ja welke?

Bij een artificial stereo opname zit in het spatial kanaal vaak de gemixte som van: de output mic in de echo kamer, de output van de reverbs en het signaal van de instrumenten die de tweede stem spelen. Zou het kwa luister plezier zin hebben om via dezelfde knop als boven, ook daarin te kunnen regelen?

(Of m.a.w. wie heeft dergelijke opnames wel eens gehoord op een bose 801/901 systeem en tussen de speakers door de luisterruimte heengewandeld of zelfs de mogelijkheid gehad de speakers te verplaatsen?)

(Het gaat om stereo weergave en stereo weergave zoals toegepast in bose 801 en bose 901 speakers, *niet* om dolblij surround... Me is voloende bekend hoe de eenvoudigste versie daarvan werkt.)


   
Citeren
(@pe1dna)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 563
 

Een nogal late reactie, maar toch:

Spatial stereo is bij mijn weten een truuk waarbij het linkersignaal voor een gedeelte van het rechtersignaal wordt afgetrokken, en dat nieuwe rechtersignaal wordt naar de rechter luidspreker gestuurd. En hetzelfde voor het linkersignaal.

Je krijgt dan een soort gesimuleerde verbreding van het stereo effect, je luidsprekers lijken verder uit elkaar te staan en/of je lijkt geluid te ontvangen vanuit posities die buiten (links en rechts van) de luidspreker-opstelling lijken te komen.

Sommige ghettoblaster-achtige radio's hebben of hadden vroeger dat feature standaard aan boord, je kon dan FM stereo of cd's luisteren op die manier.

Wat jij omschrijft associeer ik niet met 'spatial stereo' zoals ik de term ken.

De signaalbewerkingen die je suggereerd kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk op de PC in real-time uitvoeren.


   
BeantwoordenCiteren
Deel: