Meldingen
Alles wissen

MFB CAR SUB

6 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
535 Bekeken
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2518
Topic starter  

Beste mensen,

Ik ben wederom aan een MFB eigenbouwsel begonnen, met ditmaal wél als doel een werkend resultaat 🙂

Ik gebruik als woofer een AD8065, dit is naar mijn idee een hoger belastbare speaker dan de 8066. De 8066 heeft een smalle, zeer soepele, dunne rubber ophanging ( zie de 544). De 8065 daarentegen heeft een veel bredere, dikkere, stuggere rand (zie de 532). Logisch redeneren brengt mij tot de conclusie dat deze speaker zwaarder te belasten is, alvorens hij zal gaan "klapperen". Bovendien heeft Philips zelf de woofers voor MFB modellen van stevigere randen voorzien dan hun passieve soortgenoten.

Ik heb de volgende stappen gemaakt, en 't lijkt me leuk om dit hier te publiceren:

- inhoud 544 berekend, dit is ongeveer 15 liter met aftrek van de versterkerruimte.
- kast gebouwd met een inhoud van 18 liter, iets meer dan de 544 dus moet theoretisch iets lager kunnen.
- woofer voorzien van een buzzer met diameter 3 cm. Ik had ook nog een kleinere van 2,5 cm, maar heb bewust de grotere gebruikt. Groter oppervlak om te laten bewegen is wellicht iets gevoeliger voor lage frequenties? Aan de andere kant kun je zeggen, massa = traagheid, dus hoe kleiner de buzzer, des te gevoeliger... of nauwkeuriger... ofzoiets 🙂

Ik wil het Elektuur principe gebruiken, en heb hiervoor een printontwerp gemaakt. Bij conrad is printplaat en ets/ontwikkeltroep in bestelling, dus als dit aankomt kunnen we gaan knutselen.
Voor de belichting van mijn printen ben ik nog op zoek naar een oude gezichtsbruiner, zo'n ding met van die blauwe TL buisjes erin. Als iemand er nog een over heeft en deze wil meenemen naar Klaaswaal de 24ste, ben ik blij!

Ten slotte de versterker. Ik wil dit systeem in de auto gebruiken als subwoofer, en heb nog een gratis gekregen car amplifiertje liggen van 2x50 Watt. Helaas niet bridgeable, maar ik wil één kanaal hiervan gaan gebruiken voor mijn sub. Mocht er later behoefte zijn aan een tweede MFB sub, dan kan ik deze eenvoudig toevoegen en laten aansturen uit het andere kanaal van de versterker.

Rest mij nog één vraag. Zoals op de foto te zien is, heb ik de opnemer in de stofkap gelijmd. Deze wordt nu echter niet alleen geactiveerd door de beweging die hij maakt, maar ook door de drukverplaatsing die áchter de dome, dus in de magneetpool optreedt. Er wordt in feite tegen de opnemer geblazen. Philips heeft de opnemer op een schoteltje gemonteerd, zodat hij luchtdicht zat afgesloten van dit achterliggende drukgebied. Mijn vraag: is deze drukvberplaatsing op negatieve wijze van invloed op de werkelijk te meten beweging van de opnemer?

Groeten,

[%sig%]


   
Citeren
(@tismarnix)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 423
 

Thomas,

Ik moet je echter voor wat betreft de keuze van de woofer omgelijk geven.
De 8065 met de dikke randen kan niet meer dan 20 watt continu hebben, de eerste series met de aansluitdraden tegenover elkaar).
De tweede serie met de paralelle aansluitdraden zou meer moeten kunnen hebben daar Philips hem zelf ook in boxen zet welke 30 Watt waren (426).
De 8066 is een verdere ontwikkeling van het concept en kon in eerste instantie 40 watt continu hebben (type met plastic stofkapje in het midden) tot 50 a 60 watt continu voor de laatste versie (met de ±5cm diameter 'doeken' stofdop in het midden waaronder ook de aansluitdraden verborgen waren (zoals de 8067 in de laatste types, /80 ed van de 544 MFB-boxen).
Deze speakers zaten in de passieve 463, 466 en 467 boxen.
De 8067 is weer een zwaardere uitvoering en kon van begin af aan al 50 Watt continu hebben, de 8 ohm uitvoering kom je wel tegen in de 427 boxen.

Voor jouw project zou je dus het beste uit zijn met exemplaren van de laatste series 8066 cq 8067 speakers ondanks de dikke rand van de 8065.

(de 8060 heeft ook een dikke rubber rand maar dunner papier en kan maar 30 watt continu hebben).

Ik hoop dat dit je weer stof tot nadenken geeft

Marnix


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2518
Topic starter  

Marnix,

Hartelijk dank voor deze zeer nuttige info! Ik heb mijn keuze aangepast en inmiddels een 8066 "mkII", dus met grote dome genomen. Hierin nu de opnemer gemonteerd, de lijm is nu aan het drogen dus dat wordt straks of anders morgen even opentrekken, en eens zien of hij (zonder MFB, die is nog niet klaar) al verder komt dan de 8065 in diezelfde kast. Ben benieuwd!

Overigens dank voor alle zinvolle info, het meeste wist ik nog niet!

Groeten,

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@galactix)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 190
 

Thomas, al vorderingen? Ik ben namelijk erg benieuwd!

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2518
Topic starter  

Martijn,

Het is even rustig geweest, heb het nogal druk gehad op het werk (afgelopen week 56 uur gedraaid). Inmiddels wel alle componenten binnen van Conrad, nu is het een kwestie van printplaten ontwikkelen, etsen, boren en solderen....

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@chicono2)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 4
 

Hoi Thomas

Hoe staat met je zelfbouwproject ben benieuwd naar de resultaten.

Karel


   
BeantwoordenCiteren
Deel: