RSQ8P in gesloten t...
 
Meldingen
Alles wissen

RSQ8P in gesloten tweeweg met Focal 20cm Polyglas

49 Berichten
11 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
2,757 Bekeken
(@roland79)
Estimable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 129
 

Vergeet de acoustische eigenschappen van de afmetingen van de metaalplaat van de speaker niet :wink:...
Bij visaton speakers die twee keer zo groot zijn zit die 3db bult op de dubbele freq 😕


   
BeantwoordenCiteren
(@rsq8p)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 305
Topic starter  

@Piet wrote:

Ramon,

Je schrijft in een eerdere post: Quote ze zullen wel sneaky de 30 graden meeting hebben geplaatst Quote

Dat is toch wat anders dan hoe je het nu in je laatste post formuleert

Ik heb gereageerd op jouw veronderstelling dat het ontwikkelingslab sneaky de 30 graden meting zou hebben geplaatst.

Zoiets kun je rustig vergeten en trouwens dat zou ik als product manager ook nooit geaccepteerd hebben. Vandaar mijn reactie

Groeten Piet

Waarom meet ik dan een bult op 0 graden? Alsmede de mensen van de K+T en Hobby Hifi? De Philips curve toont dit niet. Lijkt me toch erg merkwaardig. Ik zeg niet dat ze op 30 graden hebben gemeten, maar wat Philips meette komt toch echt niet overeen met de werkelijkheid (van de bladen en mijn eigen meting + nog wat metingen van anderen op het net).
Voorts zeg ik niet dat een vlakke curve altijd goed is: ligt er maar net aan. De Dynaudio's hebben altijd een vlakke curve, maar doods klinken ze niet. Anderen prefereren weer iets anders. Dat is nu eenmaal de diversiteit in geluidsperceptie van onze hersentjes.
Het leuke vind ik ook dat in jullie Piet 1 en Piet 2 redenering een vier weg te prefereren valt: dat er fasetechnisch dan meestal geen hout meer van klopt, hoor ik niemand over. Dan komen we op het vlak van het waarderen van faseproblemen t.o.v. de niet meer als ideale zuiger werkende woofer of midwoofer. Welke van deze twee kwaden is prefereren? Dat lijkt me een essentiëlere vraag dan te zeggen: woofer niet boven 200Hz en midwoofer niet boven 700Hz, etc...
Waarom wordt dan door gerenomeerde merken een 20cm en zelfs een 25cm ingezet in een tweeweg, om maar eens met een vergelijkend argument aan te komen in de lijn van 'dat zal Philips niet hebben gedaan (de 30 graden meting als 0 raden meting plaatsen)'?


   
BeantwoordenCiteren
(@piet2401)
Estimable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 192
 

Hallo RSQ8P,
hoe heb je hem gemeten? Vrije opstelling of gemonteerd in een baffle?
En hoe groot was die dan? Ook dat heeft invloed in het frequentie weergave gedrag, met een baffle zal het butje misschien wel verdwijnen? Ik gooi maar een balletje op, zie nl in de Philips spec. "gemonteerd op IEC baffle" misschien verklaart dat het?

Tja Dynaudio, mijn grote liefde, helaas zonde om aan die mooi speakers te gaan klooien. Heb zelfbouwers van ze gehad en ook de Audience 80.
Heerlijke speakers "Dane's don't lie".
Dynaudio laat de woofers igv van twee weg mooi doorlopen door gebruik te maken van het feit dat ze een erg grote spreekspoel hebben en heel erg licht conus materiaal ook filteren met 6dB. Dat maakt het fase technisch heerlijk eenvoudig.

Tja waarom doen ze dat, de nadelen zullen niet opwegen tegen de voordelen, zoals een mooi faserein ontwerp en een erg plezierig klinkend geheel. Maar kijk eens naar de grotere Dynaudio's, ook daar 3 of 4 wegs systemen.

Draai nu zelf met een paartje Kappa's 8.1i na een tijdje met de DSS'n gespeeld te hebben. Die DSS'n zijn de fase reinste speakers die je ooit maar hebt kunnen kopen. Toch moeten ze het kwa muziek beleving tegen de Kappa's afleggen. Die Kappa is een 4 weg systeem en ondanks dat ik de DSS'n erg goed vond spelen, vooral laag, midden hoog en hoog. Bandje he', spelen deze Kappa's ze lekker tegen de muur. Maar ja stuur ze ook aan met een beer van dik 2x280 Watt en zeker op volume kunnen de DSS'n dan niet meer mee. Het laag van DSS is weer een verhaal apart want op lage volumes speelden ze mijn oude ACR's met een 25cm en 18cm woofer gewoon weg. De DSS was veel strakker, op hogere volumes ging de ACR weer in leiding. Als geheel vind ik de Kappa de beste speaker die ik ooit gehad heb. Ondanks dat hij door dat 4 weg zijn wel niet zo heel fase rein zal zijn.............

Kortom alles is compromissen sluiten wat wil ik aan een box meegeven.
Moet hij fase rein zijn of zo zuiver mogelijk alles weergeven. Voor het eerste een 2 weg en voor dat laaste weer een 3 of 4 of zelf 5 weg.
Ik zou de vervormings waarden wel eens willen zien van dat soort boxen.
Ik krijg het idee dat je daar wel eens de verklaring kunt vinden, ik kom ze maar heel zelden tegen helaas. Zou daar meer uit te vissen zijn? Kan me voorstellen dat speakers die een beetje tegen hun kunnen aan lopen meer vervorming produceren als in hun meest ideale gebied. Klink dat slechter die vervorming, denk het niet. Kijk maar naar de buizen versterkers daar vind men die vervorming heerlijk warm klinken.
Zou dat nu ook gelden voor een 2 weg? 8)


   
BeantwoordenCiteren
(@rsq8p)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 305
Topic starter  

Hoi Piet,
Gemeten in een baffle, en niet op iec formaat. Maar heb nog even voor de zekerheid naast de baffle wat extra mdf platen geplaatst om de baffle foutjes te elimineren: bult bleef. Heb ook de gating zo ingesteld dat ik geen roomreflections meette. Blijft vaag 😉
Maar goed, ik heb nu een setje RT8P in nieuwstaat gekocht en ga op de FB1000 / LS95 kloontoer. Ik moet alleen nog wat vinden ter vervanging van die twee 20cm's in die systemen. Het wordt waarschijnlijk een Focal / Audax combi. De 20cm die ik al heb en een Audax 17cm HM170C0. Keep you posted.


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 4 / 4
Deel: