Meldingen
Alles wissen

Dezelfde typenummers, toch verschillen

4 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
507 Bekeken
(@de-toverkoning)
Eminent Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 20
Topic starter  

Ik kom tot de conclusie dat elk type MFB speaker, of het nou gaat om de 532, 541 of 544, wijzigingen of revisies kent. Andere tweeters, mids, wel of geen schakelaars voor filters, weet ik veel, noem maar op...

De wijzigingen liegen er niet om. Je gaat haast denken dat het compleet andere boxen zijn. Wat is hier de reden van? Ik kan zelf twee logische, maar tegelijk ook tegenovergestelde oorzaken bedenken:

1. Verbetering van het origineel. Er zijn 'bugs' of tekortkomingen geconstateerd bij de originele modellen, of
2. De afdeling Cost & Analysis van Philips is tekeer gegaan en heeft om kosten te sparen alle dure onderdelen geschrapt of vervangen door goedkopere.

In het eerste geval moet er toch duidelijk een vooruitgang waar te nemen zijn, in het tweede wellicht een degradatie.

Mijn vraag aan jullie: wie heeft hier van hetzelfde type meerdere revisies en wil daar iets zinnigs over zeggen? Hoe verhoudt de klank zich tot elkaar? Ik ben benieuwd...


   
Citeren
(@m-miller)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 200
 

544 /00R en 544 /50R. Ze hebben allebei dezelfde luidsprekers, maar de /00R heeft een inschakelautomaat, een roll-off filter voor de hoge tonen en en een losse aan/uitschakelaar. de /50R heeft dit niet, en staan altijd standby. Tevens hangt bij de /50R de versterker andersom in de kast. Het (vaste) netsnoer hangt bovenin.

Klankmatig zijn ook grote verschillen. Ik heb ze allebei een tijdje beluisterd, en moet toegeven dat ik de 544 /00R voor geen meter vind klinken. VEEL te veel midden, schel hoog en afwezige, bonkende bas. De 544 /50R klinkt echt veel beter, en over deze box was ik altijd erg te spreken. Ik kan niet direct vertellen waar de 544 /50R in uitblinkt, omdat ik de 544/50R heb uitgeleend aan een vriend.


   
BeantwoordenCiteren
(@de-toverkoning)
Eminent Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 20
Topic starter  

Kijk, da's nog eens interessante informatie, bedankt.

Toch zijn er volgens de poll ook mensen die oorspronkelijke modellen beter vinden klinken. Kunnen die hun visie onderbouwen?


   
BeantwoordenCiteren
(@phillipus)
Eminent Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 21
 

Zo zie je maar weer hoe subjectief geluid is. Heb nog niet zo lang geleden de keuze gehad om de 544/00R of de 544/79R aan te schaffen. Terplaatse beiden beluisterd(klankmatig GEEN grote verschillen geconstateerd) en toch gekozen voor de 544/00R! Nadat Herman hierop een servicebeurt had losgelaten, vond ik ze uiteindelijk dermate goed klinken dat ze in de plaats zijn gekomen van de AR-M5's. Volgens mij heeft het ook te maken met de ruimte(kamerinhoud) en de overige apparatuur(voorversterker).

Een goed voorbeeld(qua ruimte) is de 541. In een kleine kamer(ca 4x3 m) klinkt ie fantastisch(beter zelfs dan de 544 in dezelfde ruimte). In een grotere kamer(ca 9x7 m) is de 541 stukken minder en is de 544 weer beter op zijn plaats. Dit is althans mijn persoonlijke ervaring. Denk ook dat geluidsbeleving door iedereen anders wordt ervaren...


   
BeantwoordenCiteren
Deel: