Meldingen
Alles wissen

Rondstralers, een review

4 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
537 Bekeken
(@galactix)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 190
Topic starter  

Beste mensen,

Inmiddels is het weer even geleden dat ik de gelukkige was die met Han's zelfbouw rondstralers naar huis ging. Ik had een review beloofd. Heb nu wat tijd over maar helaas mijn aantekeningen gemaakt tijdens het luisteren niet bij me, dus het gaat even vanuit de losse pols.

Voor degenen die niet weten waar ik het over heb, het gaat over een set pilaar-luidsprekers op basis van de 541. Ze zijn voorzien van een andere tweeter (en dito filter) en bijde units zijn horizontaal opgestelt, naar boven gericht. Boven de units hangt een kegel die het geluid verstrooid zodat deze speakers geen voor- achter- of zijkant heeft.

Ik had zelf geen ruimte op mijn studentenkamer dus hebben ze een paar weken bij mijn ouders in de woonkamer gestaan. Dit is een vrij forse ruimte maar (tegen de verwachtingen in) hadden ze daar geen probleem mee. Natuurlijk had ik geen vergelijkingsmateriaal ter plekke dus was het vooral lekker luisteren. De vergelijking met mijn vader's luidsprekers was snel gemaakt, in het voordeel van de nieuwe gasten.

De zuilen zijn gebouwd uit een solide houtconstructie. De versterker zit onderin. Rondom zijn ze afgewerkt met een rubber mat en rondom de units met gaas. Al met al hebben ze een erg high-tech uiterlijk maar door de zwarte kleur en universele plaatsingsmogelijkheden kunnen ze bijna overal geplaatst worden (avondje Dungeons & dragons spelen op de flat, speakers in de keuken gezet, gaat prima).

Een huisgenoot merkte op dat ze op tuinverlichting lijken.

Eenmaal wat ruimte gemaakt op mijn kamer kwam de vergelijking tussen de 541 en de gemodificeerde variant. Een aantal dingen vielen me direct (en na lang luisteren nog meer) op:

- er zit een gat in het middengebied
- hoge tonen hebben veel meer detail, de gebruikte tweeter geeft meer detail weer
- het laag is stevig en staat als een huis, de kast is zwaarder en stugger dan de originele plus de krachten werken verticaal op de kast in plaats van horizontaal.
- wat rustigere nummers (bijv. van Dido of Jewel) klonken mooi, ook synthesizer nummers met veel arpegiators en chorus-effecten (Jarre, Virtual Audio Project) waren een beleving.
- ruigere (rock) nummers brachten een tekortkoming naar voren die volgens mij samenhangt met het omni-directionele karakter: gitaar rifjes en percussie waren veel minder direct.

Al met al ben ik er erg blij mee. Ik ga kijken of ik de stroomsnoeren kan vervangen, beide zijn vergeeld, een heeft verfvlekken en de andere een kabelbreuk. Ik ben benieuwd wat de gebruikte tweeter op mijn eigen 541 mod (de zwarte trapeziums) zal doen. Voorts vraag ik mij af hoe deze speakers zich als rear luidsprekers in een home cinema opstelling zullen gedragen. Directe informatie is hier niet zo belangrijk en misschien komt de ruimtelijkheid van deze speakers de film ten goede.

De speakers zijn ideaal voor ruimtes waar een 'geluidsbehang' aangebracht dient te worden, ambient muziek zoals soundtracks tijdens het roleplayen of een boek lezen. Door de constructie zijn ze haast overal direct op de vloer te plaatsen. Voor het wat stevigere werk val ik terug op de 544 modificaties van mijn opa.


   
Citeren
(@jorissie)
Reputable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 453
 

Welk type tweeters zijn er gebruikt?
Ik heb volgens mij nog zo'n setje liggen, misschien wat voor je?
Het zijn toch die met blauwe randen?

Groetjes
Joris


   
BeantwoordenCiteren
(@galactix)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 190
Topic starter  

Inderdaad, met blauwe randen. Op het moment heb ik zelf geen tijd om er mee te experimenteren maar ze klonken wel beter dan de originele.

Misschien moet ik even wat foto's bijplakken. Zal proberen er aan te denken πŸ™‚


   
BeantwoordenCiteren
(@jorissie)
Reputable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 453
 

Als je nog een setje wil, laat je het maar even weten...
Zitten nog in originele Philips Service doosjes,
zijn nog nooit gebruikt.

Groetjes
Joris


   
BeantwoordenCiteren
Deel: