Meldingen
Alles wissen

Van een konijn; kabels en een brommerige MFB

8 Berichten
6 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
571 Bekeken
 HOB
(@hob)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 143
Topic starter  

Belevenissen van een MFB genieter, ofwel hoe een konijn de kwaliteit van de kabels test.

Op deze site is meerdere malen gediscusseerd over de kwaliteit van aansluitsnoeren en de invloed daarvan op het geluid van de aangesloten boxen. Ik wil mijn ervaring met u delen.

Mijn set 541'ers staat samen met een set 544'ers op de slaapkamer. Daar waar ik de 44'ers nooit hoor, willen de 41'ers nog wel eens spontaan aan gaan en brommen dan hoorbaar.
Dit werd door mij opgelost door op de aangesloten stuurversterker (F3610) de 41'ers uit te schakelen. Op deze stuurversterker kun je met twee knopjes eenvoudig schakelen tussen de aangesloten boxen. Daarom heb ik nooit naar de oorzaak van het brommen gezocht.

Nu hebben wij een konijn die, wanneer wij thuis zijn, vrij door de woonkamer mag lopen. Dat is dan ook de reden waarom ik van alle apparatuur (in de kamer) de kabels in goten heb gelegd.
Het komt echter wel eens voor dat we het konijn even missen. Dan gaan de kinderen en ik op jacht.... Meestal zit ze dan boven op mijn hobbykamer en wordt ze weer naar beneden 'gefloten'. Het konijn heeft namelijk een hekel aan fluiten.

Onlangs echter konden we het konijn ook niet op de hobbykamer vinden en bekroop mij een zeker angstig gevoel...... MIJN SLAAPKAMER.

Onder ons bed is het zo'n beetje het walhalla voor konijnen. Veel snoeren namelijk (hoogte verstelling bed; aansluitingen voor tv; mfb; nachtlampjes; telefoon en netwerk).

Ik keek onder het bed en zag een gelukkig konijn... ik was minder blij.
Konijn afgevoerd (naar de woonkamer hoor...) en ik controleren wat er allemaal doorgebeten was.

- 1 Nachtlampje deed het niet meer;
- 1 230 V aansluiting van de hoogteverstelling was geperforeerd en
- de 541'ers stonden te brommen. (Ik ook trouwens.)

De kabels naar de 541'ers had ik nieuw gekocht in de veronderstelling dat het afgeschermd 2 aderig snoer zou zijn. Maar door het knagen van het konijn zag ik dat de afscherming niet om de ader gewikkeld was, maar er gewoon langs liep. Echt heel erg dun en goedkoop.

Een goede reden dus om betere kabels te maken. Ik had nog wat netwerkkabel liggen (coax) en heb dat gebruikt voor mijn nieuwe snoeren.

Er is duidelijk verschil! Het brommen is volledig verdwenen.

Ik heb ook geluisterd of de boxen anders klinken. Da's alleen nog niet zo eenvoudig te bepalen, maar ik krijg de indruk dat het geluid iets meer body heeft en dat het iets ruimtelijker klinkt.

Slecht en goedkoop snoer heeft dus wel invloed op de werking van de mfb'tjes, maar ik heb het probleem niet gehad met de originele aansluitsnoeren van de 544'ers.

Wanneer je dus goedkope snoeren hebt, van die zwarte soepele met aangesmolten stekkers, dan zou je eens betere snoeren kunnen proberen.

Ik snap overigens alleen niet hoe een konijn weet welke ader van een 2 aderig snoer de fase is en welke ader de nul. Ze heeft, het hoe dan ook, overleefd en zit nu in de kamer. (Toch??)

Groeten,

Hilbrand

[%sig%]


   
Citeren
 bart
(@bart)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 154
 

Piep!


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Hilbrand,

Stoer verhaal! Ik heb ook een konijn maar die is zo onhandelbaar dat hij slechts beperkt zijn kooi uit mag. Ons vorige nijntje leefde, net als de jouwe, door het hele huis. Maar die was echt lief, zat nooit ergens aan. Helaas komt overal een einde aan, ook aan een konijneleven. Waarom ze nooit doodgaan van 220v snoeren doorbijten is mij echt een raadsel!

Wel opvallend dat die goedkope kabel zo slecht afgeschermd was. Kan het niet zijn dat de afscherming door veelvuldig oprollen en/of knikken is gaan verschuiven? Naja, zoveel rol je een kabel niet, die eigenlijk een vaste plaats heeft.... In ieder geval een goede waarschuwing denk ik voor mensen die kabel kopen! Bedankt voor deze schitterende anekdote!

Groeten,

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@martijn-2)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 410
 

Ik gebruik ook coax, het is mooi op gewenste lengte te maken,je kunt er
vergulde conectoren aan doen(als je dat fijner of mooier vindt)
En ik vindt het inderdaad iets OPENER en HELDERDER klinken.
Dit is een persoonlijke smaakkwestie. Ik weet dat er mensen zijn die hier niets voor voelen.

groet:Martijn'79


   
BeantwoordenCiteren
(@peter)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 100
 

Freaks,

Ik gebruik kabel, afkomstig van een microfoon, ook een enorm dikke, en goed afgeschermde kabel, heb ook goede din-pluggen gekocht, en dit heeft inderdaad positieve effecten op het geluidsbeeld!

Grtz. Peter

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@ernst)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 660
 

ik gebruik originele bijgeleverde snoeren van ruim 10 meter, klinken prima!!
ik gebruik ook coax en klinkt ook prima! dus ja... ieder voor zich??
Ernst


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Ik heb ook al eens mensen gehoord die gestoeid hebben met netwerk (UTP) kabel...

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@martijn-2)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 410
 

Hilbrand,

Wat een super-konijn. ( 220 volt is niet fijn )


   
BeantwoordenCiteren
Deel: