Meldingen
Alles wissen

Van exotisch terug naar de werkelijkheid...

24 Berichten
9 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,229 Bekeken
 Noel
(@noel)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 10
Topic starter  

Hoe zal ik beginnen?... moeilijk... erg moeilijk... Sinds ik een jaar of 12 was (dat is dus een derigtal jaar geleden) ben ik gek met audio spulletjes. Nu had ik twee jaar geleden zelf nog een High End winkel in Antwerpen (erg klein, maar toch). Nou heb ik door de jaren heen dus aardig wat gehoord en ook aardig wat in mijn bezit gehad. Van Accupahses, PassLab's... exquisite Tube spullen zoals Ancient Audio, Air Tight, Cabasse, Verity Audio en noem maar op... kabels teveel om op te noemen... van NBS, Velum tot weet ik véél... Echt soms geweldige combinaties... want daar lag dan altijd de sleutel to een bepaald succes... en ja High End entertainment gaat om het ultime detail en pin point plaatsing... en €40.000 daar begint het dan meestal ergens op te lijken... buiten natuurlijk de investering die je dan aan de aanpassing van de akoestiek hebt... (ik vindt, en dat blijft mijn mening... dat de ruimte en opstelling voor 60>70% het eind resultaat bepaald)...

Nu was ik door mijn financiele situatie (lang verhaal) genoodzaakt om mijn eigen toch wel prachtige High End installatie te verkopen... met pijn in mijn hart... maar met een oude jeugddroom in het achterhoofd. Het zal in 1977 of 1978 geweest zijn, dat kennissen van mijn ouders en nieuwe Philips installatie aanschaften... wij hadden thuis ook een Philips 3 in 1 set met bijbehorende speakers (wie had toen in Nederland geen Philips in huis...?) nu ware die kennissen wat beter bemiddeld dan mijn ouders denk ik dus zij kochten een installatie van de bovenste plank om het maar zo te omschrijven... (die plank moet met keilbouten vastgezeten hebben) wat me bijstaat was de grote spoelen recorder met erg veel knopjes... en luidsprekers ook met een aantal knoppen... jawel de MFB 545... en een N4506... ik herinner me nog goed ijn eerste indruk... na deze ontdekking ging ik bijna dagelijks langs de Philips winkel in ons Zeeuws Vlaamse dorp... de vette neus of wangafdruk achterlatend op het etalageglas... in diezelfde tijd begon de Radio piraterij in opkomst te komen na de 27MC bakkies... nu had ik een paar vrienden in dezelfde leeftijd als mezelf en een van hun was handig met electronica... we bouwden zelf microfoons met bestaande elementjes... electriciteitspijp en daar zat al een high end oplossing in... want we vulden deze met zand! In onze 'studio' hadden we bijna alleen zelfbouw en Philips... want de andere vriend zijn vader was kok bij Philips en die kon dus goedkoop aankopen in de Philips fabrieks winkel!

Toch om een of andere reden (reklame denk ik) was mijn eerste echte installatie van Akai... een prachtig gevuld rack!... en Sony luidsprekers... waarna het gestaag richting al het exotische van begin verhaal groiede.

Maar zoals ik al melde door omstandigheden dus alles van de hand gedaan... en in het achterhoofd de jongensdroom; de MFB 545. Na twee dagen zoeken (echt waar!!!) vond ik ze op een Poolse site... niet echt goedkoop... maar toch kontakt opgenomen en besloten tot aankoop! Twee dagen later de auto in... en de 280> 300 kilometer gereden die nodig waren om in het bezit te komen van de 545's... ze stonden opgesled in een slaapkamertje van... 9 vierkante meter... en dat is dus klein... zeker voor deze speakers. Ze zagen er goed uit, dus geld uit de zak... en inladen.

Eenmaal thuis... ongeduldig aangesloten op de Apple Macintosh... (er is nog even niks anders) ... na wat heen en weer geschuif met de piepschuim plaatjes waar ik de 545's had opgezet... even luisteren... Mmmhhh... nog wat schuiven en een aardige opstelling gevonden... tsja... de luister indrukken volgen in het vervolg verhaal een dezer dagen...


   
Citeren
(@m0vieman)
Noble Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1037
 

Hoi,

Welkom op het forum. 8)

Ik moest na het lezen van je verhaal wel eventjes een traantje wegpinken zoals Jerommeke zou zeggen hehehe.

Je zult wellicht ontdekt hebben dat oud (betaalbaar) Philips spul ook aardig klinkt en dus niet alles wat goed is duur hoeft te zijn. Helaas produceert Philips vandaag de dag alleen nog maar Chinese en Poolse troep. LCD's die binnen een half jaar stuk gaan, laserunits die het nog geen jaar volhouden, dure plasma's die het na 2 jaar wel voor gezien houden, en zo kunnen we nog wel even doorgaan... Onderdelen zijn na een jaar nauwelijks of niet meer leverbaar, de service is uitermate slecht, kortom als je thans nog Philips koopt, ben je gek! Als geboren en getogen Nederlander doet het me verdriet om te zien dat een dergelijk oer-Hollands bedrijf zo laag gezonken is... πŸ˜₯

Groetjes. πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Hey hoe is het onderhand? Al die andere merken zijn net zo hoor. Ik weet wel dat philips over het algemeen beter is qua bedienbaarheid en afstandbediening dan de meeste andere merken. En je vergelijk appels met peren, vroger kostte een TV 2000 gulden, een CD304 1600 gulden.
Nu koop je voor 50 euro een dvd speler, en dan vind je het raar dat die ouwe apparaten degelijker waren. Het mag allemaal niks kosten, en het moet nog werken ook tegenwoordig. Dat is gekomen door al die chinese en koreaanse concurentie, dus ga daar maar klagen πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
(@m0vieman)
Noble Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1037
 

Hoi,

Ik ben het niet helemaal eens met je betoog. De concurrentie is hard dat klopt maar voor de rest van je verhaal...

Lees je wel eens recensies over o.a. DVD-spelers van Marantz, Onkyo, Pioneer enz...? Philips wordt helemaal niet meer genoemd in al die testen omdat het merk haar exclusiviteit en service compleet verloren heeft in de "veel voor weinig" concurrentiestrijd. Samsung, Sony, Aiwa, Sharp, enz... het is inderdaad allemaal goedkope en waardeloze troep tegenwoordig. De consument wil blijkbaar niet anders...

Vroeger draaide het bij het FAMILIEBEDRIJF Philips om service en kwaliteit thans wordt het gerund door geldgierige managers en aandeelhouders, geld en dus winst is het enige wat telt.

Er is wel degelijk nog goed spul te koop, uiteraard hangt daar een stevig prijskaartje aan: de Marantz DV9600 bijvoorbeeld, te koop voor rond de € 1500,- to € 2000,- !!! Maar dan heb je ook een ECHTE "multiformatcompatible" DVD-speler met audio- ❗ en videofiele ❓ kwaliteiten. 😈

Groetjes. πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Ja, en als je de inflatie vanaf 1981 rekent, dan is zelfs zo'n dure CD/DVD speler realtief nog goedkoop.

Philips hoorde vroeger ook niet bij de topmerken, al zijn er wel enkele pogingen gedaan. Maar in die tijd was alles wat audio/vidoe was gewoon erg duur, en dan kreeg je ook wel degelijke apparaten.

Tegenwoordig kost het gewone consumentenspul "kwartjes" in vergelijking met vroeger, en dan kun je Philips de schuld wel geven, maar zo is het met alles gegaan eigenlijk.

En geldgierig? ach op dat spul wordt nauwelijks verdiend, dus het is puur overleven. Als er nu nog op de manier als 20 jaar gelden apparaten werden gemaakt dan was philips in een maand failliet.


   
BeantwoordenCiteren
(@m0vieman)
Noble Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1037
 

Hoi,

Elektronica is vandaag de dag spotgoedkoop. In het verleden kwam alles uit eigen fabrieken en moest ook alles zelf ontwikkeld worden en ja dat kostte handen vol met geld vandaar ook de prijsverschillen tusen toen en nu.

Philips is nooit echt high end geweest dat ben ik zeer zeker met je eens. Het was goed spul voor een betaalbare prijs en meer niet. Met Marantz kwamen ze overigens wel aardig in de buurt van de topmerken, zoals bleek uit de diverse consumententesten... Hifi-Vision, Audio/video, Stereoplay enz... Ja goede Duitse testbladen die absoluut NIET te vergelijken zijn met foldertjes van de consumentenbond en wat dies meer zij. Deutsche GrΓΌndlichkeit, laten we het daar maar op gooien!

Nederland is een duur land, zeker wat betreft loonkosten, en ja uiteindelijk moeten sommige bedrijven wel naar het oosten verhuizen omdat ze geen keuze hebben. Let wel: het is mijns inziens een vicieuze (vicueuse ?) cirkel... Uiteindelijk zullen ze toch weer terug komen omdat de afzetmarkt in o.a. China, Polen, Rusland, enz. volledig dicht zal klappen (net zoals in de V.S.), mensen meer loon gaan eisen, enz... We zullen maar zeggen het "korte termijn denken" van de Nederlanders.

Groetjes. πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
(@herman)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2064
 

@m0vieman wrote:

een vicieuze (vicueuse ?) cirkel...

een vicieuze cirkel :
een noodlottige kringloop van oorzaak en gevolg, van elkaar onderling veroorzakende en versterkende factoren

Aldus de vandale πŸ™„

De spijker op zijn kop dus, vooral met die "versterkende factoren" als je aan versterkers denkt πŸ˜†

Maar intussen zitten we er maar mee. In het midden-segment is niet zoveel te koop van goede kwaliteit maar zonder al te veel fratsen.

En daarom repareren we nou onze vintage apparatuur πŸ˜›


   
BeantwoordenCiteren
 Remi
(@remi)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2162
 

"kringloop" is met 20-30 jaar oud Philips spul ook wel erg toepasselijk 8)


   
BeantwoordenCiteren
(@labfreak)
Honorable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 551
 

@herman wrote:

@m0vieman wrote:

een vicieuze (vicueuse ?) cirkel...

Maar intussen zitten we er maar mee. In het midden-segment is niet zoveel te koop van goede kwaliteit maar zonder al te veel fratsen.

En daarom repareren we nou onze vintage apparatuur πŸ˜›

En laat die 800 serie nou goed te doen zijn. Semi, dan wel highend cdspelers, serieuze versterkers - FA960 - en zeer goede tuners en speakers. En nog printplaten waarop je iets kunt solderen in plaats van geetst spul.
M.a.w. als je nu iets koopt en je hebt warme herinneringen en wil over 20 jaar je spullen opknappen; dat wordt dan alles vervangen. En dat is een groter probleem dan nu met een vervangings ictje of zelfs een pro loopwerk vervangen, dat al jaren niet meer wordt gemaakt.

Reken maar dat die emotionele 800 tic van mij pas daadwerkelijke een kans kreeg om mijn verstand om te l.......en terecht kon wijsmaken dat het opgelapt ook nog serieuze hifi kon opleveren, vereist was om daadwerkelijk de afgelopen maanden mijn centjes te stoppen in 20 jaar oude Hifi.

Gewoon om te bevestigen dat we elkaar allen begrijpen. Heerlijk die mentale afstemming. πŸ˜† Nu moet mijn vrouw nog om πŸ˜•


   
BeantwoordenCiteren
(@labfreak)
Honorable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 551
 

En inderdaad, welkom!


   
BeantwoordenCiteren
 Noel
(@noel)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 10
Topic starter  

Tsja een aardige opstelling gevonden dus... voor de 545's wel te verstaan... zelf wat ondeuit gezakt (de speakers staan volgens mij en naar mijn smaak nog iets te laag) en een voor mij bekend reportoire de revue laten passeren... bijvoorbeeld Tony Scott met: Brother can you spare a dime? Curtis Fuller's It's too late now, Jimmy Smith's Slow Freight, Stanley Clark met Spanish Phases for Strings & Bass, etc.

Zoals ik al eerder melde (deel 1) ik heb een belabberde akoestiek (vergeleken met het winkeltje dat ik had en waar ik de akoestiek zo goed mogelijk gemaakt had) de eerste indrukken waren erg onwennig en maakten buiten de laag weergave een ietwat belabberde indruk, het laag (de potmeter van de Bass Control op -4DB) was eigenlijk direct erg gecontroleerd met een goede artikulatie en een oplossend vermogen... maar het midden en het hoog... ergens klonk het wel goed geintregeerd en leverde een aardig totaal plaatje op (met ergens een kleine dip in het middengebied) naar mijn mening maar het leek me toch vreemd... niet natuurlijk... en een beetje bedrukt... de zaak naar een aantal uurtje stoeien maar uitgeschakeld... ik kon hierna de slaap moeilijk vatten... het waarom hield me bezig...

De volgende dag klaar voor een nieuwe luister sessie... ik moest weten waarom mijn herrinering me bedroog... (de herinnering was een natuurgetrouwe weergave)... wel om een lang, lang verhaal kort te maken... de gewenning die het luisteren naar 'High End' met zich meegebracht heeft is in wezen een misleiding... waar veel mensen zichzelf verdedigen met in het achterhoofd... dit was duur en is dus beter... wel eens speakers van €35.000 open gemaakt?... ik wel... ik heb zelfs luidsprekers van €200.000 per stuk gehoord... die dus geen €2.500 waard zijn... zeker prachtig gemaakt... etc. Het hele gebeuren hangt met fabeltjes aan elkaar!... doe een blinde test... in combinatie met akoestische live muziek... (er zal altijd een geluids niveau verschil blijven) en luister naar wat klankmatig gelijkwaardig overkomt... een 545 doet het best aardig... zoniet geweldig! en zeker als je de prijs (zelfs de nieuwprijs) in acht neemt!... goed heb je meer te besteden... (en wil je dat ook)... pas je ruimte aan... als je dan nog meer wilt besteden... ga voor een gebalanceerde voorversterker (custom build) van Dubiel Acoustics... en wil je echt je geld kwijt... overweeg dan bijvoorbeeld een Lipinski set-up (waarschijnlijk het beste wat ik ooit gehoord heb - voor mezelf dan) een ding is zeker... ik ben een tevreden mens... met mijn 545's !!! Volgende week komt de 270 voorversterker en... een Philips 222 draaitafel... ik laat ook dan weer wat indrukken achter! in Deel 3 van: Van exotisch terug naar de werkelijkheid...


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

270? geen 280?


   
BeantwoordenCiteren
 Noel
(@noel)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 10
Topic starter  

Ja een 270... omdat ik geen 280 in het aanbod aan trof... en is die 280 wel beter... als er later weer wat meer te besteden is wordt het toch een gebealanceerde voorversterker van Dubiel en een Dubiel Phono versterker πŸ™‚


   
BeantwoordenCiteren
(@steve)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 111
 

Waaw, wat een prachtverhaal. In diezelfde jaren 70 heb ik zo ook heel wat Philips folders uit het hoofd geleerd...

Maar wat men ook niet mag vergeten is dat naast de degelijkheid van de installatie en de akoestiek van de ruimte er moeten vragen gesteld worden bij de kwaliteit van het gehoor.

Ik heb het reeds in een ander topic gesteld: met ouder worden ben ik me er meer en meer van bewust dat ik slechthorend wordt. Frequenties boven de 13 Khz zijn al lang niet meer voor mij hoorbaar....

Dus, toen ik 16 was had ik een heel andere perceptie van hetgeen uit die MFB's kwam dan nu. Misschien is dit bij iedereen wel zo ?


   
BeantwoordenCiteren
(@m0vieman)
Noble Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1037
 

Hoi,

Als je over de 30 bent (zoals ik) dan gaat het bergafwaards en ja helaas het gehoor ook! πŸ˜₯

Ik heb maar een paar jaartjes in disco's rondgehangen (zeg maar tussen mijn 16e en 19e) en toen had ik de neus al vol ervan. πŸ‘Ώ Ik ben toen ik dienst gegaan en men deelde mij na een gehoortest mede dat mijn oren nog perfect waren, maarja dat is HEEL WAT jaartjes geleden.

Een gehoorontsteking hier en daar heeft ook niet echt positieve effecten gehad om mijn trommelvlies. πŸ™„

Ik hoor nog steeds (ondanks mijn leeftijd) of iets goed klinkt of niet en voor wat betreft details in de hogen en lagen dat lukt nog aardig. De minste of geringste storing (ik had er laatst één in mijn DSS-en) wordt meteen geconstateerd. Al met al mag ik mij blij prijzen. Maarja, hoe lang nog hè?

Groetjes. πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 1 / 2
Deel: