Meldingen
Alles wissen

relais mfb 58x serie fixen , het howtodo

5 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
573 Bekeken
(@mattie)
Honorable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 562
Topic starter  

ik heb een manier gevonden om de relais uit de 585 - 586 - 587 weer goed te krijgen , dit even met foto's verduidelijkt

dit is de print van een 586 die door de vorige reparateur een extra relais erbij heeft gekregen , weinig nut zo want ik heb geen laag met maar 1 contact .

dit is het erg slecht uitziende relais , wat ook niet meer schakelt door ijzerdeeltjes tussen de spoel en de mechanica . maar met een losse voeding van 24v erop blijkt er wel nog 45ma te lopen dus hij is nog wel goed .

dit is hij met open kap en moedercontact , ik heb er de metaaldeeltjes uitgekrabd en de ondergrond gelijk gemaakt zodat hij weer kan schakelen .

hier heb ik met contact 60 de contacten natgemaakt en haal er een papiertje tussendoor om de vervuiling eraf te halen , ook doe ik de contacten op en neer bewegen zodat het nog schoner wordt .

hier heb ik er 24v opgezet en meet met de multimeter wat de overgangsweerstand is in ohms , deze is netjes 0 .

dit is box 2 en hier zit een relais in wat nog werkt en beide kanalen komen nog door . nu lijkt deze 0,5 ohm een goede waarde maar wat blijkt ... dit is gemeten met een spelende box op gemiddeld volume.

let wel dat niet iedere dmm tegen spanning op de ohm ingang kan en een erg slecht relais kan dus je meter opstoken.

kijk maar als ik met een schroevendraaier op de print heb getikt , dan staat er ineens 1,5 ohm over het hoogcontact heen , ook weer gemeten met spelende box op gemiddeld volume . dus ook deze heeft een reiniging nodig .

eiteindelijk heb ik ook de elco's vervangen , iets wat een uur werk is voor de 2 boxen . helaas had de 2e box een raar probleem als hij zonder geluid aan stond , dan kwam er een storing uit de woofer die klinkt als wind in een gsm bij de andere beller . na een hele zut vervangen te hebben aan bc torren , en de voedingsspanningen van -15 en + 15 te hebben toegevoed extern , kwam het nog steeds uit 2 delen van de schakeling . de 0db koppeling op print b en de mfb terugkoppeling op print b , alleen met deze 2 losgekoppeld was het geluid weg ook als de opnemer al los was . ik heb toen een 5tal weerstanden vervangen in de mfbterugkoppeling en toen was het probleem weg , dit heb ik weinig gehad dat een weerstand dit rare geluid veroorzaakt .

nu kun je ook een relais repareren met deze handleiding .

groet mattie


   
Citeren
(@herman)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2064
 

Mooi verhaal, met dat papiertje doen wij het ook 8)
Dit relais zag er overigens wel erg slecht uit. In de 587 kom je ook de blauw/paarse relais tegen met vierkante contacten. deze zijn slecht goed te krijgen.

Ik heb verder ook weleens de contacten van de niet gebruikte kant eruit gesmolten en in de wel gebruikte kant gezet ... (dat stinkt πŸ™„ )


   
BeantwoordenCiteren
(@vintage)
Eminent Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 26
 

Moeten de contacten na het schoonmaken met contactspray 60 niet in het contactvet worden gezet?


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Nee, als je kontakt 60 hebt gebruikt, dan kun je beter kontakt WL gebruiken om het juist te ontvetten,

relais en vet geeft problemen, niet meteen maar na een tijdje.

Schoonspoelen met WL of isopropanol

Ik heb dat bij mijn 930 versterker gehad. Dan werkt het even goed en later loopt dat relais helemaal vast


   
BeantwoordenCiteren
(@mattie)
Honorable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 562
Topic starter  

ik heb eerst met contact 60 gereinigd en daarna met contact 390 ingespoten voor smering daar deze variant ook smering heeft .

de c60 is gewoon agressiever met reinigen als de c390 . en in geval van beide niet aanwezig kan deo ook nog daar dit 95% propanol is , het gaat wel niet helemaal weg en is licht ontvlambaar dus ......


   
BeantwoordenCiteren
Deel: