Meldingen
Alles wissen

Te simpel?

3 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
587 Bekeken
(@villyman)
Eminent Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 20
Topic starter  

Hallo,

Een tijdje geleden kocht ik 1 Siera 6544 in perfecte staat. Volgens hetgeen ik hier lees, zou het binnenwerk identiek moeten zijn aan mijn 532's en 544's. Ik merk echter een andere stekker voor de netstroom, dus dat moet ik nog zoeken.
Nu heb ik een 532 met een defecte woofer en een 544 met een defect in de versterker. De bedoeling is dat ik met de Siera mijn 2 andere repareer.
Kan ik dus zomaar de woofer in mijn 532 overzetten en de versterker in mijn 544 hangen zonder verder iets af te regelen? Wil uiteraard niets kapot maken, hé!


   
Citeren
(@andre)
Lid Moderator
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1387
 

zou het binnenwerk identiek moeten zijn aan mijn 532's en 544's. Ik merk echter een andere stekker voor de netstroom, dus dat moet ik nog zoeken. Nu heb ik een 532 met een defecte woofer en een 544 met een defect in de versterker. De bedoeling is dat ik met de Siera mijn 2 andere repareer. Kan ik dus zomaar de woofer in mijn 532 overzetten en de versterker in mijn 544 hangen zonder verder iets af te regelen?

Hoi Villyman,

Het binnenwerk van een 532 is niet hetzelfde als een 544 al zijn er wel behoorlijk wat overeenkomsten. De 544 is eigenlijk een geevolueerde 532.

De stekkers zijn inderdaad anders, de 532 heeft een varkensneus aansluiting terwijl de oudere 544's een soort eurostekker zonder randaarde heeft. Er zijn ook 544's zonder los netsnoer.

De woofers van de 532 zijn er in 2 soorten die visueel te onderscheiden zijn met een dikke rubber rand en een wat dunnere die overeenkomt met de oudste versies van de 544. De latere 544's hebben meer een 587 woofer gekregen maar dan met hoekige kanten. De litze draden zijn toen ook weggewerkt.

De versterker van de 6544 kan je zondermeer overzetten in je 544. De woofer kan je van de 6544 kan je ook overzetten in de 532. Echter, er zijn wel wat aandachtspunten:

- Elk mfb element heeft zo zijn eigenschappen en is dus steeds verschillend qua uitgangs spanning. Dit houdt in dat het aan te bevelen is om de nieuw geplaatste woofer af te regelen volgens de fabrieks specificaties. Er gaat mits goed aangesloten niets stuk maar je zou een hoorbaar verschil kunnen opmerken in 1 van de 2 speakers.

- De woofer in de 532 is een oudere versie en heeft dus ook andere eigenschappen dan een 544 woofer. Het zou daarintegen wel moeten passen zodat je weer 2 spelende speakers krijgt.

- Let op de aansluitingen, de woofers hebben een blauwe en rode stip die per woofer verschillend kan zijn. Blauw is mfb, rood de spoel. Sluit je dit verkeerd aan dan werkt of het mfb circuit niet of je woofer kan in rook opgaan door de versterkte tegenkoppeling waardoor er een soort rondzingen ontstaat.

- Let op de connector voor aansluiting van de achterplaat. De mfbelement aansluitingen kunnen omgewisseld zitten. Tevens kan je hem per abuis ook scheef erop zetten en dan doet hij natuurlijk niets.

Het kan geen kwaad om hier en daar eens wat uit te wisselen. Zo krijg je wat ervaring met de materie en ben je je meer bewust wat er in de box aan electonica zit. Succes met je reparatie!

André Overweel


   
BeantwoordenCiteren
(@villyman)
Eminent Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 20
Topic starter  

Amai, dat is snel én uitgebreid!

Als ik lees dat er (mits correcte aansluiting) niets kan kapot gaan, kan ik aan de operatie beginnen!

Hartelijk dank, André!!


   
BeantwoordenCiteren
Deel: