Boxen vergelijkking...
 
Meldingen
Alles wissen

Boxen vergelijkking DSS versus MFB.

29 Berichten
8 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,167 Bekeken
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 297
Topic starter  

Beste mede freaks,

Wellicht kunnen jullie je nog herinneren dat bij de vorige boxen vergelijking in Klaaswaal Mei 2007 er een discussie is geweest over het betere stereobeeld van de DSS 930 ten opzichte van de MFb boxen AH587 en RH544.

Ik heb toen tijdens de meeting geantwoord dat dat bij mij niet zo over kwam en ook zuiver akoestisch gezien moeilijk te plaatsen is, aangezien we hier te maken hebben met een zogenaamd twee en een half weg systeem, waarbij de tweede woofer het belangrijke midden gebied tussen 250Hz en 3500 Hz moet weergeven, maar daar akoestisch gezien in feite niet voor geschikt is.

Dat heb ik na de meeting op het forum nog eens een keer uit een gezet.
Ongeveer terzelfder tijd kwamen er op het forum echter twee reacties van freaks binnen, die de zelfde opmerkingen over het betere stereo beeld maakten. Naar aanleiding daarvan heb ik toen gezegd: ok, als dat zo zou zijn dan moeten we dat nader onderzoeken en de resultaten daarvan op het forum bekend maken.

Door allerlei oorzaken heb ik die test een beetje voor me uit moeten schuiven , maar inmiddels heeft die test afgelopen zaterdag 1 Maart bij mij thuis plaats gevonden. [thuis vanwege de betere akoestiek dan in Klaaswaal].

Hiertoe had ik een negen tal mensen uitgenodigd.
André, Herman en ikzelf hadden ieder afzonderlijk, aan de hand van bepaalde criteria, een lijstje gemaakt van mogelijke deelnemers.
Op democratische wijze dus. Eén van de criteria punten was dat minstens 5 deelnemers in het bezit moesten zijn van DSS boxen en ook absolute fans daarvan.

Teneinde eventuele vooroordelen of voorkeuren uit te sluiten, heb ik deze keer een zogenaamde blinde test georganiseerd, met een dun gordijntje vóór de boxen en zonder indicatie lampjes op de boxen.

Op een apart paneel waren wel indicatie lampjes aangebracht zodat iedereen kon zien welke box A,B,C of D op een bepaald moment was ingeschakeld,maar niemand,behalve ikzelf, wist welke box daar achter zat. Om de test resultaten niet te willen beinvloeden heb ik dus zelf niet deelgenomen aan de test. In willekeurige volgorde stonden de volgende boxen opgesteld: DSS930, DSS930se, RH 544 en AH587.

TEST RESULTAAT STEREOBEELD
[linker bolletje het minst goed, rechter bolletje het beste]

A / 587 B / 930 C / 930se D / 544 DEELNEMER

OOOXOO XOOOOO OXOOOO OOOXOO 1
OOOOOX OOXOOO XOOOOO OOOOOX 2
OOOOXO OOXOOO OOOOXO OOOOOX 3
OOOXOO OOOXOO XOOOOO OXOOOO 4
OOOOXO OOOXOO OOXOOO OOOOXO 5
niet ingevuld 6
OXOOOO OOOOXO OOOOXO XOOOOO 7
OOOOOX OOXOOO XOOOOO OOOOXO 8
OOOOXO OOOXOO OOOXOO OOOOOX 9





37 26 22 35
Dit beeld geeft duidelijk aan dat de 587 qua stereo beeld het beste werd beoordeeld en de 930se als minste

TEST RESULTAAT VAN ALLE EIGENSCHAPPEN

A / 587 B / 930 C / 930se D / 544

29 18 22 27

Ook hier blijkt weer dat de MFB boxen als besten beoordeeld werden.

De detail kolommen heb ik hier niet verder vermeld, maar blijven uiteraard wel beschikbaar. En ook wie wat beoordeeld heeft heb ik buiten beschouwing gelaten,want daar gaat hier niet om.

Als ik voor me zelf zo de hele test evalueer , behalve dan de se uitvoering ,want die was er toen niet bij, komt de uitslag van beide tests vrijwel overeen met mijn beoordeling van de vergelijking in Klaaswaal en dat geeft aan hoe belangrijk een blinde test bijdraagt aan een eerlijke e objectieve beoordeling.

Mochten er nog vragen over de test zijn,wil ik die graag via het forum beantwoorden.

Groeten Piet.


   
Citeren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

bij de eerste moet 26 en 22 --> 27 en 21 zijn lijkt me.

Even wat gespeeld vast met excel 😉


   
BeantwoordenCiteren
 Remi
(@remi)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2162
 

dat is een leuke test met een heel verrassende uitkomst!
ik had dit niet verwacht eerlijk gezegd


   
BeantwoordenCiteren
(@m0vieman)
Noble Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1037
 

Ik weet niet wat het is maar de MFB's klinken vreselijk in mijn woonkamer en zeker als ik er lang naar geluisterd heb. Zoals Zapper reeds opmerkte, het is een vermoeiende speaker. Ik vind ze lekker voor een uurtje of zo, helemaal opendraaien en wat BOEM BOEM muziek maar het is niks om de hele dag naar te luisteren. Reden ook waarom ik mijn set 544 verkocht heb. Ik vind het fijner om naar de 930 of SE te luisteren, het gaat niet vervelen en het is niet vermoeiend. Ik geef toe dat ik bij de blinde test ook de voorkeur heb gegeven aan de MFB maar toch... Geen idee wat het is en waarom ik de digitalen toch beter vind. Die speakers hebben gewoon iets, maar wat... 🙄

Groetjes. 😉


   
BeantwoordenCiteren
(@piet2401)
Estimable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 192
 

Nou anders ik ook wel.
Ja er zijn mensen die er nu nog ziek van zijn.
Wist nog wel mijn SE op plaats 2 als overall beste te krijgen maar plaatste zomaar de 544 op 1 daar. Maar had het idee dat de SE niet optimaal presteerde, een rotte AD? Ben van fustratie daarna de hele CD kast door gegaan en moet zeggen, hier klinken ze toch anders. Maar voor het zelfde geld is het toch wel weer anders want je oren kunnen je flink voor de gek houden, daar zijn we het wel over eens, he m0vieman?
Maar ik moet wel zeggen, heb ze hier een tijdje kunnen vergelijken met de ACR's en daar tegen speelden ze erg goed, zelfs met meer druk in de bas. En dat dus als vergelijk met een passief systeem van 135 cm hoog en 23 diep en 32 breed!!!!! Natuurlijk op een redelijk hoog volume geluisterd. Alleen het midden was wat minder, maar ja die ACR's hebben alles boven 700Hz met een magnetostaat dus wat wil je. Tja en dan het stereobeeld, ook heel anders als ik in mijn vergelijk met de RP250 had. Veel meer diepte en dat heb ik niet echt gehoord bij Piet thuis, hoewel Geert Christiaansen ze er perfect uithaalde en ook nog eens de diepte wist te vertellen bij bepaalde nummers, zangeres daar, orgel ginds, maar ja die kent die dingen door en door.
Ben zelf toch nog steeds content met ze de SE's.
Piet het was klasse wat je voor ons hebt geregeld, dit vind ik nu heel leuk om aan mee te doen. 😀 😀 😀


   
BeantwoordenCiteren
(@victorstar)
Estimable Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 138
 

de acoustiek van de ruimte waarin de luidsprekers spelen, is veel belangrijker dan algemeen aangenomen word.

waar staan de luidsprekers.
waar zit je zelf.
modern interieur of op z'n jordaans.
van een "zacht" gedeelte naar een "hard", of andersom.
hoogte van de ruimte.
eventuele scheve wanden.

allemaal factoren die meespelen.

daarom gaat jantje voor box a en pietje voor box b.

en beide leefden nog lang en gelukkig.

V*


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Nou ja, "vermoeiende speaker" 😉 De 587 is toch best wel goed, maar de 544 geeft nogal veel midden en dat is waarschijnlijk de reden. Ik vond de 930SE goed, maar qua frequentiekarakteristiek wint de 587 het. Het is ook best moeilijk om in zo'n korte tijd echt een uitgebried oordeel te geven, dan zou je elke speaker een tijdje moeten beluisteren thuis, maar da's lastig tenzij je ze allemaal hebt 😉


   
BeantwoordenCiteren
(@herman)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2064
 

Wat mij opvalt in de totaalscore is dat voor de mfb's de luisteraars steeds de 544 en 587 ongeveer gelijkwaardig hebben beoordeeld. Een heel consequent beeld dus. Beide mfb's goed , of beide slecht.

Voor de dss zie ik dat de resultaten onderling opvallend uitschieten : zowel naar de 930 first ed kant als naar de 930 se kant.


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Ik zit allen weer met die plaatjes, heb ze gewoon gekopieerd uit excel en da's wat groot hier zie ik nu.

Wat is een ideale size voor het forum?


   
BeantwoordenCiteren
(@m0vieman)
Noble Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1037
 

@Zapper wrote:

Wat is een ideale size voor het forum?

1600x1200. 😈

Met mijn AD is niks mis en met die van Cyberjan ook niet. Hier klinken ze beiden perfect ook als ik naar LP's luister (met een redelijk laag dB-getal).

Ik vermoed (en nog iemand met mij) dat zowel de ADC in de Marantz als ook in de DSC voor een bepaald dynamisch bereik "gebouwd" zijn en absoluut NIET geschikt zijn om een heel laag ingangssignaal te verwerken. Toen "de heren" een signaal op de Marantz hadden gezet zag ik nog niet eens één streepje op de VU-meters en ik had de rec.vol. helemaal open gedraaid. Om een lang verhaal kort te maken, ik ben van mening dat er iets niet goed zat bij dat voortrap-gebeuren. De MFB's vinden het blijkbaar prima als ze zo'n laag ingangssignaal krijgen maar de converters in de DSC/DCC niet. Mijn conclusie: die analoge omweg werkt niet, de DSS MOET digitaal aangestuurd worden zonder poespas en omvorming en voortrappen, en en en...

En nogmaals: mijn apparatuur is NIET defect en dus ook mijn ADC niet.

Groetjes. 😉


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Mijn ADC werkt ook prima, al gaat ie soms wat raar doen na teveel biertjes 😉

Kan best zijn dat die DSS niet optimaal werkte, maar anders was het feilloos omschakelen niet mogelijk en dan was de hele test niet mogelijk. Ik hoorde geen rare fouten die door te laag digitaal signaal zoudne komen. Dan krijg je van die fouten als een beetje "wobbelig" meemoduleren met spraak. Als ik zo'n DSP8024 veel te zacht instuur dan heb je dat. Dan zit je op een hele lage resolutie. Het leek er even op dat een van de DSS-en iets te ver digitaal werd aangestuurd.

Wat wel maatgevend is voor alle luidsprekers is dat je een "vervormde" cd er meteen uit pikt. Dat betekent dat ze allemaal goed weergeven. Helaas is de bron dan slecht, nouja piet maakte zich er ook druk om, eigenlijk iedereen die van goed geluid houdt, maar we zijn afhankelijk van de opname. Vroeger zaten er dure technici, nu doen een hoop bands het "even" zelf. En dat hoor je.


   
BeantwoordenCiteren
(@herman)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2064
 

@m0vieman wrote:

MFB's klinken vreselijk in mijn woonkamer

Had je in de 544 trouwens wel de juiste middentoner zitten ?
De 50R heeft de textieldome, niet die van papier.

En had je de luie torren al vervangen ? De 544 kan heel goed worden hoor.


   
BeantwoordenCiteren
 Remi
(@remi)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2162
 

jammer he? te laat 😯


   
BeantwoordenCiteren
(@m0vieman)
Noble Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 1037
 

Hoi,

Ik heb ze eens gehoord en ik vind het prima zo. Niks jammers aan.

Herman: ik heb het veel te druk. Die FA890 van me zal ook wel nooit gerepareerd worden... geen tijd man! Oh en ja er zit/zat een textieldome in.

Ik heb zo veel tijd en geld in mijn "heilige" DSS-en geïnvesteerd dat ik het mooi vind zo. Ik heb nergens spijt van... 😀

Groetjes. 😉


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 297
Topic starter  

Hallo Movieman,

Wat je verondersteld van het te lage signaal is niet juist.
Inderdaad toen jij de apparatuur aan het instellen was had je praktisch geen signaal, dat klopt. maar toen stond de volumeregelaar van mijn aansturing vrijwel dicht. Een paar seconden later toen ik de volume regelaar een kwart open draaide had je volop signaal bij -12 op je a/d , dat heb je zelf geconstateerd. Met jouw apparatuur is volgens mij niets aan de hand. André en ik hebben daarna jouw boxen op ruis ,met de dsc950 ingesteld op gelijk niveau met de andere boxen. Niks aan de hand. Alles was keurig ingesteld en zoals Zapper al zei ,dan zou de omschakeling niet goed werken en dat was absoluut niet het geval.

Nou even iets anders als jij je lekkerder voelt met DSS dan moet je daar naar blijven luisteren en dat geldt eveneens voor de andere freaks die het zelfde gevoel hebben. Vrijheid blijheid. Groeten Piet.

Maar


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 1 / 2
Deel: