Zelf kritiek van ee...
 
Meldingen
Alles wissen

Zelf kritiek van een High End journalist

18 Berichten
7 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,448 Bekeken
(@piet2401)
Estimable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 192
Topic starter  

Heerlijk eerlijk stukje!!!!

Gepubliceerd op 19 november 2009
Auteur: Redactie HiFi.nl

Het grootste risico voor hifi-journalisten – naast doofheid – is dat ze blasé worden. De schier eindeloze rij apparaten, luidsprekers en accessoires die aan hun luisterend oor voorbij trekt kan op een gegeven moment een afstompend effect gaan sorteren. En dan zouden alle meters in het rood moeten slaan. Maar wie merkt dat nog?

Ik lees voor mijn vak natuurlijk een aantal (buitenlandse) hifi-bladen, en ik vraag me wel eens af welke doelgroep sommige van die bladen bedienen. Ik ga geen namen noemen, want misschien heb ik het wel helemaal bij het verkeerde eind, en wie ben ik? Maar de laatste maanden ben ik er eens op gaan letten, en ik meen een soort patroon te herkennen.

De gewaardeerde collega`s en hun auteursteams lijken de laatste tijd gemiddeld steeds meer in te zetten op apparatuur en luidsprekers die gewone stervelingen nooit zullen kunnen aanschaffen, omdat ze voor de gevraagde prijzen ook een mooie nieuwe automobiel zouden kunnen kopen, of een aanbetaling zouden kunnen doen op een luxe twee-onder-één-kapper in een fraai aangelegde nieuwbouwwijk.

Is daar wat mis mee dan? Nee én ja. Nee omdat de genoemde kostbare producten nu eenmaal bestaan, omdat ze de top van het haalbare vertegenwoordigen, en omdat er een (grote?) groep lezers in geïnteresseerd is, en Ja omdat het aangeeft hoe blasé die (hoofd)redacteuren misschien zijn geworden. Want waarom is het kennelijk minder interessant geworden hoe een setje (een COMPLEET setje) van rond de 2000 euro muziek kan maken? Dat is een lekker bereikbaar budget. Niet om even op een koopzondag uit de vouwen van je beurs te schudden, maar het is wel zonder al te veel kromliggen bij elkaar te sparen.

Ik memoreer in discussies die ik hier regelmatig over heb de laatste tijd graag een anekdote die ik hoorde van Vince Bruzzese van Totem Acoustics. Die naam noem ik niet omdat ik blasé ben overigens, maar omdat hij een buitengewoon interessant verhaal vertelde. Binnen een aantal weken zullen we het hele interview publiceren, maar dat even terzijde.

Het verhaal gaat zo: tijdens een hifi-beurs zat een man op de eerste rij te luisteren naar een setje kleine Mite luidsprekers van het illustere Canadese merk. En hij huilde. Na afloop van de sessie vroeg Vince waarom de man had gehuild. Waarop hij antwoordde dat de Mite ooit zijn eerste luidspreker was geweest, en dat hij zich opeens herinnerde met hoeveel plezier hij daarmee naar muziek had geluisterd. Maar op een dag sloeg het hifi-virus toe, en begon een niet aflatende zoektocht naar beter, beter en nog eens beter.

En daarbij was de man blasé geworden. Hij genoot niet meer van muziek, hij zocht alleen maar naar de heilige graal van de audiofiel: de ultieme werkelijkheidsweergave. Luisteren naar de Mite drukte hem met de neus op de feiten: het gaat niet om de installatie, maar om het luisterplezier.

En nu hoor ik u denken: “Ja hoor Delissen, je plaat blijft hangen, dit heb je al vaker geroepen.” En dat klopt. En ik blijf dat op gezette tijden ook doen. Om mezelf er aan te herinneren dat ik niet blasé mag worden, en om u voor hetzelfde noodlot te behoeden.

Max Delissen
HiFi.nl


   
Citeren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 297
 

Hallo Piet 2401,

Ben de laatste tijd nogal druk geweest met allerlei dingen en zodoende heb ik jouw post van 21 Nnovember over dat heerlijke stukje van Max Delisse (redactie Hifi)gemist.

De schrijfstijl van deze meneer Max, daar kan ik me heel goed in vinden. Vlot geschreven met de nodige humor en het is nog waar ook.

Piet, dit is nu een schoolvoorbeeld van wat ik bedoelde toen ik laatst op off topic een oproep deed om meer deel te nemen aan het forum. Er kwamen toen nogal wat reacties in de geest van :ja maar ik ben niet zo technisch! Hieruit blijkt over duidelijk dat dat helemaal niet nodig is

Piet, bedankt voor jouw bijdrage. Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
(@piet2401)
Estimable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 192
Topic starter  

Hallo Piet,
dank voor je opmerkingen.
Dit heb ik geplaatst net nadat er wat discussie was tussen TDA en Zapper en mijzelf over een Marantz CD11 als ik me niet vergis. Waarin door Zapper eigenlijk op een wat botte manier brandhout werd gemaakt met de wervende tekst die TDA gebruikte om de geweldige kwaliteit van deze speler duidelijk te maken.
Ik vind het jammer dat door de manier waarop dat gebeurde nu dus TDA zich niet meer laat horen op dit forum.
Ik vind het van weinig respect getuigen als men elkaar gewoon afbrand/bekritiseerd omdat men een andere mening heeft, of andere bewoordingen gebruikt dan................

Dit stukje laat maar eens zien waar het eigenlijk om gaat, de muziek en hoe men die beleefd. Dat is voor iedereen verschillend en dat verdiend wel respect.

Ik mis dat toch wel bij sommige hier op het forum.
Als MFB niet de hemel in geprezen wordt of men durft hier het woord "High End" te bezigen dan zijn de rapen gaar.
Jammer, ik zou best wel wat zinnige dicussies willen voeren over dit, maar dat soort aangelegenheden houden mij wel erg tegen helaas.

Ik krijg de laatste tijd ook de indruk dat er meer zijn die weg blijven, of dit een van de redenen is????

Zo blijft dit forum natuurlijk wel actief voor een zeer select gezelschap.


   
BeantwoordenCiteren
 wro
(@wro)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 282
 

Hallo Piet 2401,

Sorry dat ik een nuchtere Hollander ben en dat ik de kreet HIGH END niet begrijp. De reden hiervoor is dat een ieder zelf bepaald wat hij goed vindt en wat niet en dit eventueel onderbouwd met technische specificaties en/of een beschrijving van het weergegeven klankbeeld.

Laat mij nu eens weten aan welke criteria een HIGH END apparaat moet voldoen.

De term HIFI- DIN45500, volkomen duidelijk, liggen vast in specificaties.

De term MFB, volkomen duidelijk, Motional Feed Back.

De term HIGH END, ??????????????

Wat het vooroordeel betreffende dat alleen MFB op dit forum maar goed is, bestijd ik ten zeerste, zie de subgroepen op dit forum: Passief, DSS en deze, Off Topic.

Graag je uitleg betreffende High End.

Met vriendelijke groet,

Willem Roseboom


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 297
 

Hallo Piet 2401,

De discussie over de Marantz C11 heb ik blijkbaar ook gemist, want er ging bij mij geen belletje rinkelen. Ondanks dat we in de kersttijd zitten 😆

Maar los van dat voorval ben ik het niet 100%,maar 200% met je eens.
Het geeft geen pas iemand op een forum af te branden alleen om het feit dat je het niet eens bent met zijn standpunt. Voor het zelfde geld kan het ook nog zo zijn dat de ander het wel degelijk bij het rechte eind heeft en dat je zelf fout zit.

Bovendien kun je toch altijd in fatsoenlijke bewoordingen de andere partij duidelijk maken waarom je een andere mening hebt.

Alleen als iemand maar blijft door zeuren en zaniken kan het wel eens nodig zijn,dat je iets scherper reageert, maar dat kan dan nog altijd op een nette manier.

Een wat ongelukkige discussie op het forum kan er inderdaad toe leiden dat mensen afhaken en denken "bekijk het maar."

Toch kan dat niet de enige reden zijn dat het forum de laatste tijd een wat lauwe indruk maakt. Dat was trouwens precies de reden waarom ik enige tijd geleden op deze rubriek een oproep heb geplaatst om meer deel te nemen aan het forum. Overigens zonder veel resultaat, denk ik.

Voor mezelf heb ik wel een enig idee hoe dit komt, maar kan dat op dit moment nog niet voldoende onderbouwen, om mijn gedachten daarover op het forum te uiten. Ik heb daar iets meer tijd voor nodig. Maar jouw waarnemingen wijzen in de zelfde richting.

Ik laat het hier maar even bij. Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 297
 

Hallo WRO,

Willem, Piet 2401 is mans genoeg om een antwoord te geven op jouw vraag, maar op het punt MFB zou ik toch graag ook mijn zienswijze willen geven.

MFB is, voor de doelgroep waarvoor het gemaakt is, een buitengewoon elegante oplossing om kwalitatief goede lage tonen te kunnen weergeven in een kleine kast etc . Je kent de story.

Maar ook al ben ik zelf ten nauwste betrokken geweest bij de ontwikkeling van MFB, realiseer ik me terdege dat MFB niet alleen zalig makend is. Een kleine kast heeft ten aanzien van midden en hoge tonen weergave duidelijk toch zo z'n beperkingen. Je hebt bijvoorbeeld de ruimte niet om een 4 weg systeem te maken of bandjes toe te passen. Natuurlijk hadden we een MFB in een groter kast kunnen maken, maar dat paste niet in onze filsofie en waren we ons doel voorbij geschoten.

Ondanks dat ik zelf een heilig geloof heb in het MFB concept met z'n vele voordelen, gebruik ik thuis als vóór speakers gewoon 2 passieve 4 weg boxen. (en voor de achter boxen en de boxen in een aangrenzende tweede ruimte, MFB boxen)

Met andere woorden, al zijn het je eigen baby's, moet je de realiteit wel altijd onder ogen blijven zien.

En die realiteit strekt zich ook uit naar mijn 4 weg passieve boxen, want ik weet heel goed dat de 4 weg boxen van Piet 2401 beter zijn dan de mijne. Maar nou komen we bij het "High End verhaal dat Piet 2401 gaat geven 😆 Prettige feestdagen. Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
 wro
(@wro)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 282
 

Hallo Piet,

Even voor de goede orde, ik ben het helemaal met je eens.

Waar we het al eens over gehad hebben, een ontwerp van een luidspreker is en blijft (helaas) altijd een compromis, de ideale LS bestaat niet.

Ik ben PHILIPS verzamelaar en dit is begonnen met MFB luidsprekers maar als je alle passieve luispreakers uit het huis moet sjouwen dan ben je toch wel wat uren bezig (de hobby is wat doorgeslagen 😳 ).

Volgens mij zijn we, Piet, Piet2401 en ik het wel met elkaar eens en dat is dat een ieder plezier aan geluid beleefd op zijn eigen manier en met zijn eigen apparatuur. Hetgeen waar ik niet zo van hou zijn kreten die erg in de mode zijn en die ik niet begrijp. Omdat ik deze niet begrijp vraag ik uitleg aan Piet2401.

Ik vind het bovenstaande artikel over de HIFI journalist dan ook een goed verhaal.

En natuurlijk iedereen een heel goed 2010 gewenst en de mensen die zich bezig houden met dit forum, bedankt voor weer een jaar inzet.

Groeten,

Willem


   
BeantwoordenCiteren
(@piet2401)
Estimable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 192
Topic starter  

Hallo Piet, Willem,
de essentie van muziek beleven is natuurlijk zoals jullie ook al plegen te zeggen het genieten van de prestatie van de muziekkant. Dat kan dus ook via een gewone transistorradio. Voor sommige (gelukkigen?) onder ons is dat ook al meer dan genoeg.

Er zijn er ook die niet goed kunnen slapen als ze niet het allerlaatste bitje uit de opname hebben kunnen horen. De puristen die daar tonnen Euro's voor over hebben. Die kopen alleen maar het allerbeste wat er voor geld te koop is.
Het hoogste stukje, het eind, in de markt. High End dus. Dat is idd de letterlijke vertaling van de term. In dat geval het allerduurste maar het kan ook anders. In de goedkopere klassen speelt sommige apparatuur ook de sterren van de hemel, beter dan je in die prijsklasse eigenlijk mag verwachten. Ook die mag zich dan High End noemen, want voor zijn klasse speelt hij aan de top kant.

Nu noem je een betere transistor radio niet snel High End maar zou dus wel kunnen. Mooie voorbeelden van ook High End zijn de goedkopere setjes van Nad en Cambridge. Die onderscheiden zich door voor weinig geld een geweldige performance weg te zetten.

Ja die “mode” kreet High End ligt niet vast in een of andere norm zoals Hifi wel in de Din vast ligt.
Hoewel volgens mij 40 jaar geleden ook al van High End gesproken werd, dus mode?
Die Hifi Din norm stelt eigenlijk ook niet zoveel voor want is door een beetje goede transistor radio ook al te halen.

Dus Willem High End wil niets anders zeggen dan de hoogst haalbare kwaliteit die je voor je geld kunt kopen en dat hoeft dus niet voor tonnen Euro’s te zijn, er zijn genoeg setjes voor 500-1000 Euro te koop die je High End mag noemen.
Hoewel de term High End meer gebruikt wordt om zich van het gemiddelde te onderscheiden is hij wel erg in zwang in het HiFi wereldje om er de betere kwaliteit van de weergave mee te benoemen. Maar kan dus even zo goed gelden voor mechanica/eletronica enz.

Let wel omdat de term High End niet echt vast ligt heb ik er mijn beleving van weergegeven. Dus kan hij voor anderen wel een iets andere betekenis hebben. Hoewel mijn betoog volgens mij wel aardig de lading dekt. 😀


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Hahahaha ja die TDA was wel erg snel op zijn teentjes getrapt. maak je ergens een grapje over, en dan komt ie vertellen dat dat zijn advertentie was, kortom van kwaad tot erger.

Ik zie er nog steeds geen kwaad in om te lachen als mensen wel erg wollige termen gebruiken, en dat blijf ik ook doen. Types die ontploffen als je naar ze wijst of die maniertjes hebben om een ander schuldig te doen voelen kan ik missen als kiespijn. Maar goed, over en uit. De meeste hier kennen me wel en nemen me zoals ik ben.


   
BeantwoordenCiteren
 wro
(@wro)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 282
 

Hallo Piet2401,

Alvast bedankt voor je goede uitgebreide uitleg. Ik heb momenteel geen tijd maar kom er nog op terug.

Groeten,

Willem


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Dit is een leuke uitleg:
http://en.wikipedia.org/wiki/High-end_audio


   
BeantwoordenCiteren
(@piet2401)
Estimable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 192
Topic starter  

Idd Zapper goede omschrijving daar.
Hier als aanvulling ook nog leuk. :mrgreen:
Is trouwens een verwijzing in het Wikipedia stukje.
http://stereophile.com/asweseeit/1082awsi/#


   
BeantwoordenCiteren
 tda
(@tda)
Prominent Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 830
 

@Zapper wrote:

Hahahaha ja die TDA was wel erg snel op zijn teentjes getrapt. maak je ergens een grapje over, en dan komt ie vertellen dat dat zijn advertentie was, kortom van kwaad tot erger.
Ik zie er nog steeds geen kwaad in om te lachen als mensen wel erg wollige termen gebruiken, en dat blijf ik ook doen. Types die ontploffen als je naar ze wijst of die maniertjes hebben om een ander schuldig te doen voelen kan ik missen als kiespijn. Maar goed, over en uit. De meeste hier kennen me wel en nemen me zoals ik ben.

HAHAHA ja?? Snel om m'n teentjes getrapt? Niks snel op m'n teentjes getrapt. Ik kan heel goed tegen een geintje, ben daar echt niet vies van, maar de manier waarop jij laat zien dat je ergens een afkeer van hebt is nogmaals a-relaxed. Ook niet de 1e keer (herinner je je RSQP8 nog?)
Het is de omgedraaide wereld zeg. Ik zou me aan jou moeten aanpassen omdat jij een probleem hebt met wollige termen en je daarom moet lachen? En dat zal je blijven doen ook?

Je zit jezelf nu in je reactie op een hele makkelijk manier vrij te pleiten, maar de manier waarop jij je hier op stelt vind ik a-sociaal.
Ook nog even doodleuk impliceren dat men hier achter je acties staan omdat de meeste mensen je hier wel kennen. Van de pot gerukt zeg.

Dan ook je 'Ben zoekt.....' topic in het V&A topic. Je weet donders goed dat ik die Ben ben. Ook dat zijn die 'geintjes' van je.

Ik vraag je hier notabene nog of je ergens problemen mee hebt, maar je zegt van niet. En nu blijkt dat je er TOCH problemen mee hebt......

Ik zal het even resumerend voor je samenvatting, ik vind je een a-sociale niet relaxede gast, en zolang jij hier rondloopt zal ik hier niet meer actief zijn. Ik heb er achteraf ook dikke spijt van dat ik RSQP8 er van heb weerhouden hier weg te gaan nadat hij die -soortgelijke- aanvaring met je had.


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2936
 

nouja, ik heb niks toe te voegen.. 😆


   
BeantwoordenCiteren
 Remi
(@remi)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2162
 

eigenlijk wilde ik niet reageren omdat het meestal toch verkeerd uitpakt maar het zit me niet lekker.

wat ik me herinner van deze discussies tusen TDA en Jeroen is de scherpe toon waarin TDA toch bekritiseerd wordt.

dat er op aparte advertenties gereageerd wordt vind ik prima maar je kan je vraagtekens erbij zetten als je dit doet terwijl je weet wie de adverteerder is en hoe er gereageerd zal worden, dan zoek je iets op lijkt het.

ik vind het heel jammer dat het zo moet lopen, laat elkaar in de waarde en laat de ander met rust als je elkaar niet goed ligt.
een keer de schouders ophalen

Het forum is gebaat bij jullie beider inbreng, je hebt allebei heel wat te vertellen en toe te voegen. verstook je energie niet aan het elkaar afvallen alsjeblieft


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 1 / 2
Deel: