10 meter afgescherm...
 
Meldingen
Alles wissen

10 meter afgeschermd snoer 3,5mm stereo naar cinch

6 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
709 Bekeken
(@pe1dna)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 563
Topic starter  

Voor de Utrechtenaren onder ons:

Een paar weken geleden gezien bij een soort-van-hifi / rommel zaakje in Utrecht, aan de Laan van nieuw Guinea 74. Ze hebben daar snoertjes van 10 meter lang met aan de ene kant een 3,5mm stereo plug, en aan de andere kant 2 cinch.

Nou zijn die 10m snoertjes normaal 15 euro of nog meer, maar daar lagen ze dus voor 4,25 euro.

Ideaal voor het aansluiten van MFB's op je pc / mp3! Je trekt het cinch uiteinde gewoon net zo lang uit elkaar als dat je nodig hebt.


   
Citeren
(@mattie)
Honorable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 562
 

hier is zo'n kabel 1,60 euro http://www.elektronica-online.nl/content_details.php?id=578

en hier de pro variant van 9,50 euro http://www.elektronica-online.nl/content_details.php?id=625

in winkels is het vaak gerekend met lichtkwh en personeel werkuren ed.

groet mattie


   
BeantwoordenCiteren
(@pe1dna)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 563
Topic starter  

Het kabeltje uit de betreffende winkel bleek van ijzerdraad gemaakt te zijn te zijn in plaats van koper. πŸ™ πŸ™ πŸ™ πŸ™

Goedkoop bleek dus duurkoop.

Ik denk dat dit vaker voorkomt de laatste tijd, vanwege de hoge koperprijs en het gebrek aan kwaliteitszin in China, dus controleer je audiokabels met een magneet.


   
BeantwoordenCiteren
(@cyrano)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 2
 

Koperen snoeren zijn niet inherent beter. In de pro audio sector worden ook wel eens stalen kabels gebruikt omdat die een grotere trek sterkte hebben.

En ijzer is inderdaad goedkoper, maar dat is niet altijd de reden waarom het gebruikt wordt.


   
BeantwoordenCiteren
(@pe1dna)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 563
Topic starter  

Als er staal gebruikt wordt in een kabel uit de professionele sector dan zal dat in combinatie met koper zijn, niet in plaats van koper.

In dit betreffende snoer was er alleen maar staal. Ohmse DC weerstand 40 ohm over 10 meter. Dat ga je echt merken, zelfs in een consumenten opstelling.


   
BeantwoordenCiteren
(@cyrano)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 2
 

40 Ohm bij 10 meter met een "ijzeren" snoer zou nog steeds zo'n 6 Γ  7 Ohm zijn met dezelfde dikte aan koper. Die kabel is dus gewoon te dun voor z'n lengte. Als 40 Ohm hoorbaar is, vermoed ik dat ook 6 Γ  7 Ohm hoorbaar zal zijn.

Elektrische kabel wordt ook bijna nooit van puur ijzer gemaakt. Het is bijna altijd een legering om sterkte aan lage weerstand te koppelen. Koper is uitstekend, maar op zich geen teken van kwaliteit. Bose maakt bv. spreekspoelen van alu. Bijna dezelfde geleidbaarheid, minder gewicht. En even goede afvoering van warmte.

En 't zelfde met vergulde aansluitingen. Het voordeel is dat die minder makkelijk oxideren, maar op zich is het geen teken van kwaliteit. Echt goede stekkers zijn niet verguld, maar bv. gecoat met rhodium. Veel harder, slijtvaster, oxideert niet en kost ook even veel of zelfs meer dan goud. Voor gewoon audio overkill. Maar in gevaarlijke omgevingen zoals bv. de scheikundige industrie, of militaire toepassingen noodzakelijk.

Professionele microfoon kabel is vaak 2 maal koper voor de audio en ijzer voor de afscherming. Dat combineert het beste van twee werelden: de sterkte van ijzer met de goede geleiding van koper.

Mijn MFB's zijn allemaal met gewoon Philips snoer aangesloten. De laatste keer dat ik keek, was dat gewoon koper. Maar eigenlijk ook te dun voor deze lange kabels...

En koper is inderdaad duur. De kopermijnen zijn leeg. Er wordt nu gedacht aan het winnen van koper uit zeewater omdat men niet verwacht nog koper aders te vinden. Er worden ook grafeen toepassingen overwogen voor elektrisch snoer.


   
BeantwoordenCiteren
Deel: