Meldingen
Alles wissen

Probleem met Philips 22AH603

4 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
633 Bekeken
(@kaplaars)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 27
Topic starter  

Beste MFBfreaks,

Ik heb een Philips 22AH603 receiver uit omstreeks 1980. Het ding klinkt erg goed en ben er erg blij mee. Maar toch heeft deze versterker een klein euvel. Het komt namelijk soms voor dat één kanaal willekeurig gaat kraken na verloop van tijd, dit is soms het rechter kanaal en soms het linker kanaal. Het gekraak begint zacht, maar wordt op een gegeven moment zo hard, dat het lijkt alsof de volumeregelaar voluit staat.

Ook lijkt het erop alsof het linker kanaal minder bass krijgt als het rechter, maar het linker weer meer hoge tonen krijgt. Wat erg vreemd is, is dat toen ik de speakers uit fase aansloot, ik van het gekraak totaal geen last heb gehad en de speakers even hard klonken. (de speakers zijn overigens van B&W type: DM302 en zijn getest op een andere versterker waarop alles perfect werkt) Ik heb weleens gehoord dat het gekraak kan komen door DC op de uitgang, maar ik weet niet helemaal zeker of DC op de uitgang een oorzaak voor het kraken kan zijn. Het is goed mogelijk dat er een aantal rotte elco's in de versterker zitten, al ziet op het oog alles er goed uit. Ook valt het me op dat de brugcel vrij warm wordt, maar dit lijkt me vrij normaal.

Ik ben overigens helaas niet in het bezit van een schema, dus als iemand die heeft houd ik me aanbevolen πŸ™‚


   
Citeren
(@herman)
Famed Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 2064
 

Als ik het zo bekijk zou het toch kunnen dat je volume, bass en treble regelaar vuil zijn.

Uitblazen zodat de stof eruit is, en met een kleine hoeveelheid goede contactspray schoonmaken.

De beste spray die ik in de webwinkel kon vinden staat hier:

http://webwinkel.mfbfreaks.nl/aanbiedingen/links/kontactspra y"> http://webwinkel.mfbfreaks.nl/aanbiedingen/links/kontactspray

De informatie over deze spray staat hier :

http://webwinkel.mfbfreaks.nl/aanbiedingen/links/kontact_spray_390.pd f"> http://webwinkel.mfbfreaks.nl/aanbiedingen/links/kontact_spray_390.pdf


   
BeantwoordenCiteren
(@kaplaars)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 27
Topic starter  

Dag Herman,

Allereerst ontzettend bedankt voor je reactie, dat stel ik zeer op prijs! Ik denk dat inderdaad de potmeters eens gereinigd moeten worden.

Ook bedankt voor het linkje naar de contactspray! Ik heb wat tunerspray wat te vergelijken is met contactspray, maar niet de eigenschap heeft, de koolbaan na verloop van tijd te beschadigen. Dit middel ga ik binnenkort even op de potmeter sprayen, in de hoop dat het zachte gekraak verholpen is.

Verder gaf de receiver vandaag weer een vreselijk hard gekraak. Ik denk dus dat er niet alleen een probleem in de potmeters huist (deze zorgen alleen voor zacht gekraak), maar de receiver tevens zo nu en dan wat DC op de uitgang zet. Mijn B&W's zijn dus inmiddels afgekoppeld, want deze zijn me te dierbaar πŸ™‚ Ik vermoed dat diverse elco's aan het einde van hun latijn zijn.

Wordt in ieder geval vervolgd en tips, schema, suggesties etc. zijn altijd welkom!


   
BeantwoordenCiteren
(@peter-vrakking)
Eminent Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 25
 

Ik heb bij mijn PC ook een 22AH603 staan. Ik wilde deze vroeger al hebben, maar als tiener heb je daar geen geld voor. Nu kon ik hem via marktplaats kopen en ik ben er nog steeds blij mee.

Alleen.....

Ik heb dus hetzelfde euvel (denk ik). Als de receiver aan gaat dan klinkt hij gewoon goed, maar naar verloop van tijd gaat de rechterkant brommen.


   
BeantwoordenCiteren
Deel: