Meldingen
Alles wissen

Powerdistribution

4 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
493 Bekeken
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 297
Topic starter  

Han Hoogendoorn,

Op evenementen schreef je iets over vermogens verdeling, dit naar aanleiding van reacties op mijn 9818 verhaaltje. Ik heb daar toen niet direct op gereageerd omdat ik niet zeker meer wist of ik daar nog iets van op papier had staan. Ik heb in 1985 toen ik met pensioen ging heel weinig documentatie materiaal dat ik in de loop der jaren had verzameld mee naar huis genomen. Ik vond het toen welletjes en kon niet bevroeden dat 30 jaar later er zoveel belangstelling zou komen voor de destijds ontwikkelde hifi apparatuur en in het bijzonder de MFB en passieve boxen. Maar ik heb nog eens in m’n file rond gesnuffeld en vond bijgaande curve die precies weergeeft wat jij bedoelde.

In een oog opslag zie je hieruit dat bij een crossover punt van 500Hz[second order], van de beschikbare power, al 55% naar het laag gaat en bij 4500Hz slechts 5% naar het hoog.

Vooral voor actieve boxen met meerdere versterkers maar ook voor passieve boxen die geschikt zijn voor binaire aansluiting is dit van wezenlijk belang.

Jij wist dit al anders kon je er niet over schrijven, maar ik weet niet of jij over deze curve beschikt , vandaar. En anders is het wellicht interessant voor de andere forum leden.

Ik zet dit maar even op MFB service daar hoort het beter thuis dan op evenementen.

(klik thumbnail)

Groeten Piet.


   
Citeren
(@han-hoogendoorn)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 147
 

Piet,
Bedankt voor het overzicht ! Ik kende de grafiek nog niet. Ik kwam de vermogens distributie tegen in een artikel over Bi Amping op de link:

http://sound.westhost.com/bi-amp.htm#terminology

Op deze link wordt BI AMPING ! als alternatief voor bi wiring besproken en daarbij de power distribution bij aktieve boxen. Maar dit geldt natuurlijk eveneens voor de distributie van het vermogen in de passieve boxen !


   
BeantwoordenCiteren
(@ralphies)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 572
 

Is weer ander topic maar idd bi-ampen vind ik zelf wel een fijn iets en heb ook een set die ik als proef biampte en met actief crossover uitvoerde (filters dus uit kast gehaald), op zich leuke opstellingen en zelf alles naar verhouding goed in te regelen gain van diverse speakers, zelf kantelfreq verdelen, rond 220-250 hz, schijnt dan een 50/50 verdeling te zijn, heel goed naar eigen voorkeur klank in te regelen allemaal).


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 297
Topic starter  

Ralphies

Bij een overname frequentie van 220/250Hz gaat ongeveer 35%van het vermogen in het laag zitten. Bij die lage overname is het wel van belang dat je mid speaker daarop kan aansluiten,want de dome midrange speakers kunnen dat in z'n algemeenheid niet. Dan ben je min of meer aangewezen op een conus speaker als tussen schakel.

Natuurlijk is het leuk om daar naar eigen smaak mee te experimenteren,
maar het lijkt me toch ook wenselijk om met een analyzer achteraf te controleren of je het goed gedaan hebt. Succes. GR Piet.


   
BeantwoordenCiteren
Deel: