15 Mei 2006 – Piet Gouw spreekt over de mfbfreaks.nl luistertesten

Beste mede mfbfreaks,

Om te beginnen wil ik even zeggen dat ik een heerlijke dag heb gehad en uit de verschillende reacties heb begrepen dat de meeste vrienden dat ook zo hebben ervaren! Doordat de muziek een beetje uitliep was er geen tijd meer voor een discussie over de prestaties van de verschillende boxen. Daarom lijkt het me goed dat ik mijn indrukken even weergeef:

 

 

Normaal gesproken moet je een vergelijking altijd doen met boxen die van tevoren zijn gemeten, om na te gaan of ze aan de specificatie voldoen. Dat was in dit geval natuurlijk niet mogelijk omdat deze boxen uit vier verschillende bronnen werden aangeleverd. Je moet dan maar afwachten hoe een en ander uitpakt en klinkt. Ook de opstelling en ruimte kennen hun beperkingen en je moet dus roeien met de riemen die je hebt.

Mijn indruk van de boxen is als volgt:

De 22RH532 klonk zoals die ook werkelijk is, d.w.z. laag o.k. maar middengebied bij de meeste cd’s toch wat te agressief. Dit wordt veroorzaakt door de 5 inch conus speaker. Tijdens de ontwikkeling beschikten we nog niet over de 2 inch dome midrange speaker.

De F9638 klonk helaas ook zoals die is, dat is jammer want het concept met de vlakke membranen is uniek en zeer fase rein. Laag en midden lieten echter te wensen over. De uitstuurbaarheid was een probleem, want bij een beetje volume in het laag liep de zaak knal vast. Daardoor kon ik de andere boxen niet op een hoger geluidsniveau laten horen. Dat was echt een vervelende beperking. Destijds kon ik het concept van de 9638 niet meer verbeteren omdat ik met pensioen ging.

De 22AH587, niet omdat deze boxen toevallig van mij waren, kwam er goed uit. Toonbalans was uitstekend. In het uiterste laag iets minder dan 544 maar voor dit concept heb ik destijds om verschillende redenen toch bewust zo gekozen.

De 22RH541, deze boxen waren prima in orde. Voor een 2 weg met 7 inch woofer en 6 liter inhoud en 30 watt totaal vermogen presteerden ze heel goed en konden ze een heel eind mee met de grotere broers.

De 22RH544, qua laagweergave en in het uiterste laag prima, midden en hoog m.i. beneden de maat en teleurstellend. Dat was jammer want veel mensen hebben juist de 544 in huis en kunnen hierdoor op het verkeerde been gezet zijn. Maar laat ik je geruststellen, de 544 kan echt veel beter !

De 22RH545 en de F9819, qua laag was het duidelijk dat de 545 gewoon verder doorliep en kwalitatief beter was dan 9819. De suggestie van Tismarnnix dat deze boxen op de grond beter zouden presteren is maar ten dele waar. Je krijgt inderdaad wel wat meer bovenlaag hetgeen zeker invloed kan hebben op het begin van het midden gebied. Maar in frequentie gezien kom je met op de grond zetten geen Hz lager en dat kan M.F.B. nu juist wel. Maar nu de keerzijde: het midden en hoog was m.i. veel te mat. De 9819 daar en tegen klonk veel opener en sprankelijker, misschien iets te veel, doordat ze niet op de grond stonden. Punt voor Marnix! Maar we konden niet anders in deze opzet. De 9819 is een 4 weg systeem en qua midden gewoon in het voordeel, absoluut een prima box !!